Prof. Naci Görür: İzmir şimdi daha sıkıntılı bir hale geldi

Görür, büyük yıkımın yaşandığı Bayraklı’da hiçbir bina olmaması gerektiğini söyledi. Görür, “İlla bina yapacaksan, iki katlı ve hafif çelikten yaparsın” diye konuştu

Fotoğraf: AA

Yer bilimi Prof. Naci Görür, İzmir’de yaşanan depremin şehri daha “sıkıntılı” bir hale getirdiğini söyledi. Görür, depremin İzmir’in altındaki 17 fayı hareketlendirmiş olabileceğini söyledi.

Sözcü’den İsmail Saymaz, Prof. Görür ile yaptığı görüşmeyi köşesinde paylaştı.

Yazının ilgili kısmı şöyle:

Prof. Dr. Naci Görür'e göre 6.9'luk deprem İzmir'in altındaki 17 fayı hareketlendirmiş olabilir. Haritada görüldüğü üzere İzmir yarımadasını yukarıdan aşağıya kesen Çeşme, Gülbahçe ve Seferihisar faylarının etkilendiğini savunan Görür, jeotermal sularda sıcaklık ve debi artışının yaşandığına dikkat çekerek, “Şimdi İzmir daha sıkıntılı bir hale geldi” diyor. Görür, asıl depremi kıyıya doğu-batı yönünde uzanan İzmir fayında beklediklerini söylüyor. Bu fay Bayraklı'nın altından geçiyor. Sisam değil de İzmir fayı kırılsaydı ne olurdu?

Görür, anlatıyor:

“Sadece Bayraklı'da değil İzmir'in tümünde büyük bir yıkım olurdu. İzmir'in nüfus ve inşaat yoğunluğu fazla olan Bayraklı gibi zemini çürük yerlerde, özellikle körfez kenarında bina yapılırsa 7 büyüklüğünde bir deprem can ve mal kaybı itibarıyla bugünküyle kıyas kabul etmez. Manisa'dan Aydın'a, Alaşehir'den Denizli'ye kadar ciddi bir sarsıntı ve yıkıma neden olur. İzmir'le sınırlı kalmaz, bölgesel bir deprem olur.”

Saymaz, yazısında ayrıca şunları aktardı:

Görür, tüm binaların kimlik kartlarının çıkarılması gerektiğini savunuyor. Temelinden kullanılan malzemesine, mimarından müteahhidine, her bilginin kimlik kartına yazılmasını öneriyor.

“Ardından mikro bölgelemeyi esas alan bir kent planı hazırlanmalıdır” diyor.

Görür, şöyle devam ediyor: “Basit olarak, depremde hangi bölgeler güvenlidir ve kaç kat inşa edilmelidir, bunlar belirlenmeli. Böyle bir harita olduğu zaman Bayraklı ve çevresi kıpkırmızı görünecektir. Çünkü zemini çürük. Sen bu haritayı görsen Bayraklı'ya ruhsat ve iskan verir misin? Kenti oraya doğru genişletir misin? Orayı yeşil alan yaparsın. İlla bina yapacaksan, iki katlı ve hafif çelikten yaparsın. Gökdelen yapar mısın ya, yapamazsın! Bizlerde kapanın elinde kalıyor.”

İzmir, 6.9'u uyarı saymalı. Bugünden tezi yok, beklenen İzmir depremine hazırlanmalı. Vakit daralıyor.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU