Zarif: Nükleer anlaşma konusunda hiçbir koşulda yeniden müzakere olmayacak

Zarif, ABD menşeli CBS kanalına yaptığı ve İran kanallarının yayınlanmamış kısımlarını eklediği açıklamalarında, İran'ın ABD başkanlık seçimlerinde herhangi bir adayı diğerine tercih etmediğini söyledi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif / Fotoğraf: Reuters

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın çekildiği anlaşmaya ABD'nin geri dönme niyetinde olduğunu açıklayan ABD seçimlerinin demokrat başkan adayı Joe Biden'a yönelik mesajında, Tahran'ın "hiçbir koşulda nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmeyi düşünmeyeceğini" vurguladı.

Zarif, ABD menşeli CBS kanalına yaptığı ve İran kanallarının yayınlanmamış kısımlarını eklediği açıklamalarında, İran'ın ABD başkanlık seçimlerinde herhangi bir adayı diğerine tercih etmediğini söyledi. Bununla birlikte, "Biden kanadının açıklamalarının daha umut verici olduğuna, ama gerçek sonuçları bekleyip görmek gerektiğine" işaret etti.

Zarif, "Bizim için önemli olan, seçimlerden sonra Beyaz Saray'ın nasıl davranacağıdır. Orada verilen sözler ve atılan sloganlar değildir. Asıl önemli olan ABD'nin davranış biçimidir. Eğer ABD İran'a karşı yıkıcı davranışlarını durdurmaya karar verirse, Beyaz Saray'a kim gelirse gelsin sorun farklı olacaktır." ifadelerine yer verdi.

Tahran'ın nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmeyi reddettiğini vurgulayan Zarif, "Eğer bunu yapmak isteseydik, dört yıl önce Trump ile birlikte yapardık. Hiçbir koşulda anlaşmadaki şartları yeniden müzakere etmeyi düşünmeyeceğiz" dedi. Öte yandan Zarif, "Açıkçası, yeniden bağlantı kurmanın bir yolunu bulabiliriz, ancak bu tekrar müzakerelere döneceğimiz anlamına gelmiyor. Biden'ın bunun olmayacağını fark ettiğini ve farklı bir yöntem izleyebileceğini biliyorum" şeklinde ilavede bulundu.

Trump yönetiminin İran'a karşı yürüttüğü "maksimum baskı" politikasının "bize zarar verdiğine inanıyor. Ancak ister mevcut ABD yönetimini özel bir kesiminin istediği rejim değişikliği olsun, isterse de Trump'ın istediği, yani İran'a diz çöktürme ve müzakere koşullarını dayatmak olsun, ABD'nin istediği siyasi değişim meydana gelmedi.

Zarif, İran'ın ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahalede bulunduğu yönündeki suçlamaları şiddetle yalanladı. Bununla ilgili olarak, "Trump, yaptıklarıyla ABD'deki seçim sistemine en önemli ve en büyük hakareti yapan tek kişidir. ABD demokrasisinin altını oymakla ilgilenen herkes, Trump'tan yalnızca posta yoluyla oy pusulalarında ve diğer şeylerde sahtekarlık ve tutarsızlık hakkında konuşmaya devam etmesini isteyecektir" ifadelerine yer verdi. Zarif son olarak, Tahran'ın Washington'dan ABD seçimleriyle ilgili herhangi bir faaliyette bulunmamasını isteyen bir mesaj aldığını da sözlerine ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU