Vatandaşlıktan çıkarılan Şırnaklı Ahmet Can'ın durumu TBMM gündemine taşındı

28 yıl önce vatandaşlıktan çıkarılan ancak yargı mücadelesini kazandığı halde bir türlü nüfus cüzdanı verilmeyen Can'ın karşılaştığı durum, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündemine getirildi

Vatandaşlıktan çıkarılan Şırnaklı Ahmet Can’ın durumu TBMM gündemine taşındı / Fotoğraf: Independent Türkçe

"Aziz Nesin'in "Yaşar ne yaşar ne yaşamaz" hikayesi gerçek oldu: Şırnaklı 64 yaşındaki Ahmet Can, ne var ne yok" haberimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yazılı olarak yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şırnak Milletvekili İmir, verdiği soru önergesinde 1980 darbesinin getirmiş olduğu yasaların etkisi ile vatandaşlıktan çıkarmaların 1990'larda da devam ettiğini ve vatandaşlıktan çıkarılanlardan birinin de Ahmet Can olduğunu söyledi.

"Memurlar Ahmet Can’a keyfi prosedür uyguluyor"

Ahmet Can'ın Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ndeki vatandaşlık başvurusunda haklı görüldüğü ve bu yöndeki kararın Danıştay tarafından da onaylandığını hatırlatan İmir, "Bu vatandaşımız yaklaşık iki senedir İçişleri Bakanlığı’nda nüfus işlerine bakan memurların uygulamış olduğu keyfi prosedürüyle karşı karşıya kalıyor" dedi.

 

Ahmet Can
Ahmet Can / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Soru önergesinde Can'ın 6 oğlunun askerlik yaptığı belirtilen İmir, "Yıllardır kimliği olmadığı için binlerce zorluk çektiğini hastalandığında doktora dahi gidemediğini aktaran Ahmet Can’ın nüfus cüzdanının acilen verilmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

"Gerekçe nedir?"

HDP'li İmir’in, yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

2018'den beri yaklaşık iki yıldır Ankara Bölge İdare Mahkemesi kararı ile vatandaşlığa kabul edilen Can'ın nüfus cüzdanının verilmemesinin gerekçesi nedir? 

Bakanlığınıza bağlı vatandaşlığa geri alma işlemlerini yapan birimin mahkeme kararı olmasına rağmen Can'ın nüfus cüzdanını vermemelerindeki amaç nedir? 

Bakanlığınız ilgili birimin görevini yerine getirmediğine dair bir araştırma yapacak mıdır?

 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU