Trump, 1 Kasım'ı "Yasadışı Yabancılarca Öldürülen Amerikalıları Anma Günü" ilan etti

Kararname, Trump'ın kanun ve düzen vurgusunu perçinlemek ve kendisini ülkeyi korumak için en iyi aday konumuna yükseltmesi için tasarlandı

Yasadışı göçmenlik ve Meksika sınırına yapılan duvar, devam eden seçimlerde iki başkan adayının en çok karşı karşıya geldiği konular arasında yer alıyor (Reuters)

Donald Trump, 1 Kasım’ın ülke çapında “Yasadışı Yabancılarca Öldürülen Amerikalıları Anmak için Ulusal Gün” ilan edileceğini açıkladı.

Seçimlere üç gün kala gelen kararname, Trump'ın kanun ve düzen vurgusunu perçinlemek ve kendisini Amerika Birleşik Devletleri’ni korumak için en iyi aday konumuna getirmesi için tasarlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray’ın cumanın geç saatlerinde yayımladığı belgede şu satırlar yer aldı: 

Bu Ulusal Gün’de sabıkalı yasadışı yabancılarca canice yaşamları bizden çalınan her Amerikalının yaşamının anısını onurlandırmak için duraksıyoruz.

Erkek ve kız çocuklar, anne ve babalar, erkek ve kız kardeşler ve Amerikalı vatandaşlar olarak; bu kıymetli yaşamlar ulusal topluluğumuzun yeri doldurulamaz bir parçasını oluşturuyor. Hiçbir Amerikalı ailenin asla yaşamaması gereken acılara katlanan ailelerin (Melek Ailelerimizin) yanında ciddiyetle duracağız.

Ulusumuzda meydana gelen bu korkunç hadiselerin önüne geçmek için her türlü adımı atarken bugün bir kez daha kendimizi, bu trajedilerden sorumlu olanları adalet karşısına çıkmasını sağlamaya adıyoruz.

Trump, ilk önceliğinin her zaman Amerikalıların hayatlarını korumak olduğunu söyledi ve emniyet güçlerini desteklemek için aldığı önlemleri vurguladı.

ABD Başkanı, “önceki yönetimlerin felaket getiren göçmen politikalarını sonlandırmaya” odaklandığını söyledi. Sınır duvarının 644 kilometresinin şimdiden inşa edilmesiyle övünerek gelecek yılın başlarında 805 kilometreden fazla tamamlamak üzere adım attıklarını ifade etti.

Trump güneydeki sınır boyunca “güzel” bir duvar inşa etme planını ilk başta pazarlarken, 8 milyar dolara (yaklaşık 65 milyar TL), (en fazla 12 milyar dolara (yaklaşık 100 milyar TL) mal olacağını ve bunu Meksika’nın ödeyeceğini söylemişti.

Meksika duvar için ödeme yapmadı ve ekimde Trump yönetimi 1188 kilometrenin tamamını inşa etmek için çoğunluğu askeri kaynaklardan olmak üzere 15 milyar dolar (yaklaşık 125 milyar TL) ayırdığını açıkladı.

Kilometre başına yaklaşık 20 milyon dolar (yaklaşık 100 milyon TL) maliyet hesaplanıyor.

Trump kararnamede, kendi yönetiminin “berbat yakala ve serbest bırak uygulamasını” sonlandırdığını ve bunun yerine yasadışı geçerken yakalanan göçmenleri anında gözaltına aldığını ifade etti.

ABD Başkanı, son iki yılda güney sınırına 4 bin Ulusal Muhafız personeli mevzilendirme hamlesiyle böbürlendi ve 20 binden fazla çete üyesiyle 500 binden fazla “sabıkalı yasadışı yabancıyı” sınır dışı etmekle övündü.

ABD’de özel olarak “yasadışı göçmenleri” gösteren ülke çapında bir veri bulunmuyor.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza’nın (ICE) yayımladığı ICE’s Enforcement and Removal Operations Report’ta (ICE’nin Uygulama ve İhraç Operasyonları Raporu) yer alan istatistiklere göre, 2019 mali yılında toplam 1,923 cinayet suçunun 374’ü cezai kovuşturma ve 1.549’u hüküm giymeyle sonuçlandı.

Aynı yıl süresince Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) verilerine göre Amerika Birleşik Devletleri’nde 16.425 cinayet işlendi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU