Tarih öncesi köpek genomları türün çeşitliliğine ve insanlarla ilişkisine ışık tuttu

Yeni araştırma 5 ana köpek soyunun 11 bin yıl önce çoktan çeşitlendiğini ve dünya genelinde yayıldığını ortaya koyuyor

İnsanların köpeklerle geçmişi hayli uzun ve karmaşık (Unsplash)

Köpekler ve insanlar çok uzun süredir bir arada yaşıyor. Dolayısıyla iki memeli arasındaki ilişkinin başladığı tarihi çözmek zor bir iş.

Fakat 11 bin yıl öncesine dayanan eski köpeklerin genom dizilerini inceleyen yeni araştırma, türlerin tarihine ve "insanın en iyi arkadaşının" mühendisliğinde yine insanın oynadığı role daha fazla ışık tutuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Francis Crick Enstitüsü'nün doktora sonrası araştırmacılarından Anders Bergström liderliğindeki bir çalışma ekibi Avrupa ve Asya'dan 27 eski köpek genomunu sıraladı. Bilim insanları, en az 5 ana köpek soyunun 11 bin yıl önce çoktan çeşitlendiğini ve dünya geneline yayıldığını buldu. Bu "paleolitik çağda önemli bir genetik tarihe" işaret ediyor.

Dr. Bergström araştırmayla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Köpek, evcilleştirilen en eski hayvan ve insanlarla çok uzun süreli bir ilişkisi bulunuyor. Bu nedenle köpeklerin tarihini anlamak bize sadece onların tarihini değil, aynı zamanda kendi tarihimizi de öğretir.

Önceki araştırmalar köpeklerin büyük olasılıkla 20 bin ile 40 bin yıl önce tek bir konumda kurtlardan evrimleştiğini düşünüyordu fakat genetik materyal eksikliği, bölünmenin zamanını ve yerini saptamayı zorlaştırıyordu.

Araştırmacılar, bugüne kadar, analiz için uygun, yaşı birkaç bin yıldan fazla olan ve bütün halde keşfedilen çok az köpek ve kurt genomu bulunduğunu söyledi.

Köpekler ve insanlar arasındaki ayrılmaz bağın çok eski olduğu iyi bilinse de kökeni (nerede ve ne zaman başladığı) tarihin örtüsü altında kalmaya devam ediyor.

Sonuç olarak tarih öncesi köpeklerin nüfus tarihi ve insanlarla ilişkisine dair çok az şey biliniyor.

Fakat yeni sıralanmış antik genomlarla diğer eski ve modern köpek genomlarını karşılaştıran yeni analizde tüm köpeklerin günümüzdeki kurtlardan ayrı, ortak bir ataya sahip olduğu belirlendi.

Orijinal eski köpeklerin kurtlardan ayrılışından bu yana kurtlardan köpeklere sınırlı gen akışı olduğu fakat köpeklerden kurda bunun önemli miktarda gerçekleştiği tespit edildi.

Bilim insanlar eski köpek genomlarını benzer zaman dilimlerinden eski insan genomu verileriyle de karşılaştırdı. Bu, köpek popülasyonu geçmişinin muhtemelen insan gruplarının yanında yaptığı göçleri ve popülasyon geçmişlerinin birbiriyle uyuşmadığı durumlar hakkında örnekleri ortaya çıkardı.

Araştırmacılar tüm bulguların birlikte "köpeklerin insanlarla paylaştığı karmaşık ortak geçmişi vurguladığını" söyledi ve kendi araştırmalarının 2016 ve 2018 tarihli iki çalışma üzerine kurulduğunu aktardı.

2016 tarihli çalışma, Batı Avrasya ve Doğu Asya'daki köpekler arasında "derin bir ayrım" olduğunu ortaya çıkarırken 2018'deki araştırma Kuzey Amerika'nın ilk köpeklerinin insanların yanında geldiğini ve buradaki kurtlardan evcilleştirilmediğini, bunun yerine Sibirya kızak köpeğinin eski bir türünden türediğini gösteriyordu.

Söz konusu araştırma bilimsel dergi Science'da yayımlandı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU