Eski Kerkük Valisi Necmettin Kerim hayatını kaybetti

Geçen günlerde beyin kanaması geçiren ve ABD'de tedavisi süren eski Kerkük Valisi Dr. Necmettin Kerim'in hayatını kaybettiği bildirildi

Necmettin Kerim / Fotoğraf: Reuters

Irak'ta kaos, kriz ve çatışmaların devam ettiği, neredeyse her gün bombaların patlatıldığı dönemde Kerkük Valisi olan Dr. Necmettin Kerim yaşamını yitirdi.

Eski valilinin ofisinden yapılan açıklamada, tedavi için ABD'de bulunan Kerim'in dün akşam Washington saati ile 23.00'da hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, Kerim'in vefatından önce bıraktığı vasiyetnamesinde, öldüğünde koronavirüs salgını nedeniyle kendisi için taziye kurulmamasını istediği kaydedildi.

Naaşının geçici bir süreliğine Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) toprağa verileceği belirtilen açıklamanın devamında, "Necmettin Kerim'in ailesi, Kerim'in sağlığıyla yakından ilgilenen bütün taraflara sonsuz şükranlarını bildirmektedir" denildi.

Necmettin Kerim kimdir?

1949'da Kerkük'te doğan Kerim, ortaokul eğitimini tamamlayana dek bu kentte yaşadı. 

Musul Tıp Koleji'nde tıp okumak için Musul'a taşınan Kerim, 1971'de Kürt Öğrenci Birliği liderliğine seçildi ve 1972'de Peşmerge'ye katılarak üniversitede siyasete girdi.

1975'te Irak'tan ayrılan Kerim, ABD'de George Washington Üniversitesi'nde nöroşirurji eğitimini tamamlayarak Washington bölgesinde kendi tıp alanında çalışmaya başladı.

Kerkük'e döndüğü 2009 yılına kadar ABD'de yaşayan Kerim, parlamento seçimlerinde Kürdistan İttifakı listesinden Kerkük vilayet meclisine seçildi. 

Kerim, 29 Mart 2011'de Kerkük Valiliği'ne seçildi ve 3 Nisan 2011'de yemin ederek görevine başladı.

IKB bağımsızlık referandumuna kadar Kerkük Valiliği'nin yanı sıra Süleymaniye merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi Üyeliği görevini de yürüten Kerim, 16 Eylül 2017’deki Kerkük olaylarından sonra KYB ile bağını kopararak yaşamını sürdürdü.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU