Perseverance artık Mars'a Dünya'dan daha yakın ama bir bu kadar daha yol gidecek

Keşif aracı, Güneş'in çekim kuvveti nedeniyle kavisli bir rota izliyor

Perseverence'ın 18 Şubat 2021'de Mars'a inmesi bekleniyor (NASA)

NASA'nın Perseverance keşif aracı, Mars yolculuğunun yarısını tamamladı.

30 Temmuz'da başlayan görevde 235,4 milyon kilometre aşıldı.

NASA'nın Jet İtiş Laboratuvarı'ndaki Perseverance keşif aracı görevinde çalışan operatör Julie Kangas şu sözleri kullandı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün (27 Ekim) Pasifik Saati'yle 13: 40'ta uzay aracımızın metaforik dikiz aynasında, metaforik ön camında gördüğü kadar yol almış olacak.

Özellikle çoğumuzun evden çalıştığını düşünürsek pastalı kutlama yapabileceğimizi zannetmiyorum. Ama yine de hayli kayda değer bir dönüm noktası. Sıradaki durak Jezero Krateri.

Ancak, Dünya ile Kızıl Gezegen arasındaki mesafenin yarısını kat etmiş olmasına rağmen bu, yolculuğun yarısının tamamlandığı anlamına gelmiyor.

Bunun nedeni Perseverance'ın, Güneş'in çekim kuvveti nedeniyle yolun dışına sürüklenmesini engellemek için iki gezegen arasındaki düz çizgi yerine kavisli güzergah izlemek zorunda kalması.

Kangas bu durumu "Mars'a gitmemiz gereken mesafenin yarısına kadar ulaşmış olsak da keşif aracı iki dünyanın ortasında değil. Düz bir çizgiyle ölçülen mesafede Dünya, Perseverance'ın 42,7 milyon kilometre gerisinde, Mars ise 28,8 milyon kilometre ötesinde yer alıyor" sözleriyle açıkladı.

Perseverance, Mars'a indiği anda 470,8 milyon kilometre yol kat etmiş olacak ve yabancı gezegenin yüzeyine ulaştığında görevine başlayacak: Gezegende var olmuş olabilecek çok eski yaşamın kanıtlarını aramak.

Keşif aracında "PIXL" (X-ışını Litokimyası için Gezegensel Enstrüman) adı verilen ve Perseverance'ın iki metre uzunluğundaki kolunun ucuna takılmış bir ekipman yer alıyor.

Bu ekipman, gelecekteki bir görev sırasında alınmak üzere Mars yüzeyine bırakacağı Mars fosili örneklerini toplamak için zemini delecek.

Araç, başka bir dünyadaki ilk uçuşu gerçekleştirecek helikopteri de taşıyor.

Helikopterin ağırlığı iki kilogramın altında ve Dünya atmosferinin yalnızca yüzde biri yoğunluğundaki atmosferde uçmak için ters yönde dönen iki pervaneden oluşan bir sistem kullanıyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU