Pinochet'nin Avustralya’da temizlikçilik yaparken yakalanan görevlisi Şili’ye iade edilecek

Adriana Rivas, Şili'de Komünist Parti Genel Sekreteri Víctor Díaz ve 6 destekçisinin ortadan kaybolmasında rol almakla suçlanıyor

Şili'de cunta döneminde kaybolanların yakınları ve destekçileri, Sidney'deki mahkeme önünde kararı kutladı (AP)

Avustralyalı bir yargıç, perşembe günü Şili'de Augusto Pinochet'in 1970'lerdeki askeri diktatörlüğü zamanında adam kaçırma suçlarından aranan bir kadının iade edilebileceğine hükmetti.

67 yaşındaki Adriana Rivas, Şili'nin iadesini talep etmesinin ardından New South Wales polisi tarafından Şubat 2019'da tutuklanmıştı ve o zamandan beri gözaltında tutuluyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel mahkeme yargıcı, Rivas'ın avukatlarının Komünist Parti lideri Victor Diaz da dahil olmak üzere 1976 ve 1977 yıllarında 7 kişiyi kaçırdığı iddiaları üzerine ülkesine iadesine yaptığı itirazları reddetti. Kaçırıldığı iddia edilen kurbanlar asla bulunamadı.

Mahkeme kararının yeniden incelenmesini sağlamak için Rivas'ın 15 günü var.

General Augusto Pinochet'nin askeri yönetimi sırasında 1970 ve 1980'lerde yaklaşık üç bin siyasi muhalif öldürüldü.

Şili makamları Rivas'ı, Komünist Parti Genel Sekreteri Víctor Díaz ve 6 destekçisinin ortadan kaybolmasında rol almakla suçluyor.

Rivas, General Pinochet diktatörlüğünde Şili'nin gizli polis teşkilatı Ulusal İstihbarat Yönetimi'nin (Dina) Başkanı Manuel Contreras'ın yardımcısı olarak çalışıyordu.

Gizli polis teşkilatı, bizzat diktatörün kendisi tarafından, siyasi muhaliflerini avlamak için kurulmuştu ve General Pinochet'nin Eylül 1973'te askeri darbeyle iktidarı ele geçirmesinin ardından iktidarına karşı çıkan muhalefeti susturma kampanyasının merkezinde yer alıyordu.

Aynı derecede acımasız askeri istihbarat taburu Ulusal Bilgi Merkezi'yle değiştirilmeden önce teşkilatın ajanları, binlerce kişiyi kaçırdı, katletti, binlercesine işkence etti ve "kayıplara karışmalarına yol açtı".
 


Avukatları, Rivas'ın Dina ajanı olmadığını ve sıradan bir işte çalıştığını söyleyerek suçlamaları reddetti. Mahkemeye, Rivas'ın görevleri arasında çamaşır toplamanın, kahve yapmanın ve çeviri işlerinin olduğunu söylediler.

2013'te Rivas, Avustralya Özel Yayın Servisi'ne (SBS) suçsuz olduğunu söylemiş ama o dönem Şili'de işkence kullanımının gerekliliğini savunmuştu.

"İnsanları hırpalamaları gerekiyordu. Bu sadece Şili'de değil bütün dünyada oldu" demişti.

Rivas ayrıca Dina'da geçirdiği yılları "hayatının en güzel yılları" diye nitelendirmişti.

SBS'ye kıyafet harcamaları için ödenek aldığını ve süslü balolara davet edildiğini, lüks arabalarda seyahat ettiğini ve pahalı otellerde kaldığını anlatmıştı.

Pinochet kurbanlarının müdafaasını yapan Şili doğumlu avukat Adriana Navarro, Rivas'ın davasının türünün ilk örneği ve "son derece önemli" olduğunu söyledi.

Kararın ardından Navarro, Sidney mahkemesi önündeki gazetecilere "Avustralya insan haklarının yanında yer aldığı ve insan haklarına saygı duyduğu için sevinçliyiz" dedi.

Rivas, kurban olduğu iddia edilen kişilerle görüşmeyi reddetti.

Rivas 1978'de kaçak olarak Avustralya'ya taşınmış ve 2006'da ailesini ziyaret etmek için gittiği Şili'de gözaltına alınmıştı. Birkaç ay sonra şartlı tahliye edilmiş ve 2009'da Avustralya'ya kaçmıştı.

Tutuklanana kadar Sidney'in zengin doğu banliyölerinde sessiz bir yaşam sürdü, yarı zamanlı çocuk bakıcısı ve temizlikçi olarak çalıştı.

Avustralya ve Şili arasında 1993'ten beri bir iade anlaşması var.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU