Amazon, sıkı karantina önlemlerinin olduğu ikinci çeyreği de aştı: Üçüncü çeyrekte kârı yüzde 200 arttı

Sene başından bu yana hisseleri yüzde 74 yükselen online perakende devi Amazon, kârını bir yılda 2,1 milyar dolardan 6,3 milyar dolara çıkardı. Şirketin sene sonu için satış hedefi, 121 milyar dolar

Fotoğraf: Reuters

Hikayesi 1994’te online kitap satışı için bir evin garajında başlayan, çeyrek asır sonra ise ayda 200 milyona yakın insanın kullandığı online alışveriş devine dönüşen Amazon için küresel bir kriz fırsata dönüşmüş durumda. 

Perşembe günü, temmuz-ağustos-eylülü kapsayan üç aylık dönemin bilançosunu açıklayan şirketin satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 yükseldi ve 96,1 milyar dolar oldu. Analistlerin beklentisi 92,7 milyar dolardı. Şirketin ikinci çeyrek satış cirosu 88,9 milyar dolardı. 

2019 üçüncü çeyreğinde kaydedilen 2,1 milyar dolarlık kârı, 2020’nin aynı döneminde yüzde 200 artıran Amazon, 6,3 milyar dolarlık net kâr ulaştı. Pandemi karantinalarının en yoğun uygulandığı ikinci çeyrekte kâr, 5,2 milyar dolardı. 

Amazon’un Whole Foods gibi fiziki mağazalarında satışlar yüzde 10 gerilerken internet hizmetleri yüzde 29 büyüme ile kârın en büyük kaynağı oldu. 

Online perakende devi, dördüncü çeyrekte 112 milyar dolar ile 121 milyar dolar arasında satış beklediklerini açıkladı ki bu, yüzde 28 ile yüzde 38 arası büyüme anlamına geliyor. 

Operasyon gelirleri için aralığı 1 ila 4,5 milyar dolar olarak öngören Amazon’dan yapılan açıklamaya göre koronavirüs kaynaklı maliyet 4 milyar dolara ulaşabilir. Bir önceki çeyrekte Kovid-19 kaynaklı maliyet tahmini 2 milyar dolardan fazlaydı. 

GlobalData Retail analistlerinden Neil Saunders, müşterileriyle paylaştığı notta “Son gelen sonuçlar, pandeminin neden olduğu kesintilerden kazançlı çıkanın Amazon olduğu konusunda şüpheye yer bırakmıyor” dedi. 

Amazon CEO’su konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bugüne kadar Noel tatillerinde yapılan alışverişlerden çok daha fazlası ile karşı karşıyayız. Bu, önümüzdeki tatil sezonunun beklenmedik şekilde geçeceğini gösteriyor” dedi. 

Hisseleri sene başından bu yana yüzde 74 yükselen Amazon, ABD’nin en kıymetli beş teknoloji şirketi arasında en iyi hisse performansı gösteren firma oldu. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU