Ramallah'da Dahlan destekçileri ve güvenlik güçleri arasında çatışma

Abbas ve Dahlan arasında Fetih Merkez Komitesi’nin bir üyesi olduğu zaman, derin anlaşmazlıklar başladı

Muhammed Dahlan / Fotoğraf: Reuters

El Fetih hareketinden ihraç edilen Muhammed Dahlan'ın destekçilerine karşı Filistin Yönetimi tarafından başlatılan operasyon Batı Şeria'da tırmandı ve bu durum Ramallah'ın merkezinde şiddetli çatışmalara yol açtı.

Bu gerginliği, Filistin güvenlik güçlerinin, otoriteye muhalefetleri ve Dahlan'a bağlılıklarını açıkça ilan eden lider isimlerin yer aldığı Amari Kampı'na düzenlediği baskın izledi.

Filistin güvenlik güçleri, daha önceki gerçekleşen gözaltıları protesto eden kamptaki gençler ile çatışma yaşanmasının ertesi günü şafak vakti kampa baskın düzenledi.

Yetkililer, geçtiğimiz aylarda Dahlan ile bağlantılı kişileri Batı Şeria'nın farklı yerlerinde gözaltına aldı.

Abbas ve Dahlan arasında Fetih Merkez Komitesi'nin bir üyesi olduğu zaman, derin anlaşmazlıklar başladı.

Anlaşmazlıklar, 2010'un sonunda kamuoyuna yansıdı ve Fetih Merkez Komitesi, Haziran 2011'de arkadaşlarının gözaltına alınması ve kendisinin Ramallah'tan ayrılmasından saatler sonra Dahlan'ı üyelikten çıkarmaya karar verdi.

Dahlan, birçok kişi için Abbas'ın en önemli düşmanı ve artık iktidar partisi bünyesinde olmamasına rağmen onun olası halefi olarak görülüyor.

Muhammed Dahlan, birçok ülkenin güvenini kazanmanın yanı sıra El Fetih içinde bir muhalefet akımı yaratmayı başardı. Bunların arasında Amari Kampı'ndaki liderler de bulunuyor.

Kamptaki aktivistler, yetkilileri Ahmed Annabi, Ali İdris ve Fetih Hareketi'ndeki muhalif lider kardeşler Cihad Tamaliye, Ahmed Tamaliye ve Cihad Tamaliye gibi aktivistleri gözaltına almadan önce kamptaki birkaç kuruma baskın düzenlemekle suçladı.

Otoriteye karşı muhalefeti ve Dahlan ile olan ilişkisiyle tanınan, feshedilmiş Yasama Konseyi'ndeki El Fetih milletvekillerinden Tamaliye Facebook hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"İçimizdeki gerçeğin sesini kısamayacaksınız. Otoritenin güvenlik güçleri siyasi gözaltılarına devam ediyor. Çarşamba günü sabah sabah saat 03.00'da Amari Kampı'na yüzlerce askerle saldırdılar. Kamp göz yaşartıcı gaz kapsülleri ile doldu. Amari Kampı'ndaki kurumlar basıldı ve yakın zamanda siyasi gözaltıları reddetmek amacıyla kampta düzenlenen toplantıya katıldıkları için kardeşlerin Harbi ve Ahmed Tamaliye, Ali İdris, Ahmed Annabi ve Munzer Abbas gözaltına alındı."

Otorite, kampın sembolik hassasiyeti nedeniyle genellikle buradaki herhangi bir anlaşmazlığı genelde çözmeye çalışsa da, kamptaki gençlerle yaşanan çatışmanın ardından baskın düzenledi.

Söz konusu gençler, bir gün önce Ramallah'a giden ana yolu lastikleri yakarak kapattı ve güvenlik güçlerine taş ve şişeler fırlattı.

Filistinli yetkililer, Amari Kampı'ndaki 8 kişinin siyasi nedenlerle değil, kamu malına saldırdıkları için gözaltına alındığını bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU