Rusya doktorların koronavirüs hakkında konuşmasını yasakladı

Yorumları onaya tabi kılan direktif "bilgiyi kısıtlama girişimi" olarak alay konusu oldu

Rusya Ulusal Muhafızlar Birliği'nden bir görevli ve bir doktor, St Petersburg'daki Kovid hastanesi önünde (AFP)

Rus yetkililer, doktorların gazetecilerle koronavirüs hakkında konuşmasını durdurmak amacıyla önleyici bir emir yayımlamış gibi görünüyor.

Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan sızan salı tarihli bir notta, tüm personelin koronavirüse dair yorum ve makalelerini yayımlanmadan önce onay için bakanlığın resmi servisine göndermesi isteniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Direktifin doğruluğunu teyit eden bir sözcü, söz konusu talimatın "kamu iletişimindeki verimi geliştirmek" ve Kovid-19'un yayılmasını durdurmak için verildiğini öne sürdü. Meduza isimli yayına konuşan yetkili, "Haber gündemleri pek yarar sağlamayan gerçekler, varsayımlar ve tahminlerle dolup taşıyor" dedi.

Talimat, doğrudan Sağlık Bakanlığı'na hesap veren 167 tıbbi kurumun tamamını kapsıyor. Bölgesel makamların kontrolündeki hastaneler kapsam dışı olsa da, söz konusu yerel idarelerin bazılarında da halihazırda benzer talimatlar uygulanıyor.

Önleyici emre dair haberler, ilkbahardaki pandemi dalgası sürecinde hükümetin şeffaflığına yöneltilen yaygın eleştirileri takip ediyor.

O dönemde, halk sağlığı müdahaleleri ve koronavirüsün ülkeye geç gelmesi, büyük ihtimalle çoğu Rus bölgesini virüsün en kötü etkilerinden korumuştu. Ancak resmi hesaplamalarda da ölüm oranı büyük ölçüde az gösterildi. Tutarsızlıklara ilk işaret edenler genellikle bizatihi doktorlar oldu.

Sonbahar fazında Kovid-19 Rusya'da şimdiden daha da fazla kök salmışa benziyor. Çarşamba günü ülke 346 vefatla en yüksek resmi ölüm oranına ulaşırken, gecelik enfeksiyon oranı rekorun sadece biraz altında 16 bin 202 vaka olarak gerçekleşti. Moskova'daki enfeksiyonların baskın olduğu ilkbahar fazının aksine, virüsün şimdi bölgeleri en sert şekilde vurduğu görülüyor.

Çok sayıda raporda, bölgesel sağlık sistemlerinin sınırlarının ötesine zorlandığı belgelendi. Altay bölgesinde ve Sibirya'daki Kemerovo'da dolup taşan morg hikayeleri yerel haberlerde öne çıkıyor. Sibirya'nın Omsk şehrinde iki ambulans, ağır Kovid-19 semptomlarından mustarip iki yaşlı hastayı hastaneye götürememesi üzerine, salı günü bölgesel sağlık bakanlığı önünde hazırlıksız olarak bir gösteri düzenlendi.

Rusya'nın, pek de bağımsız bir duruş sergilemeyen resmi gazeteciler birliği başkanı Vladimir Soloviev, sağlık bakanlığının yorumları gelişigüzel onaya tabii tutmasını "bilgiyi kısıtlama girişimi" olarak nitelendirdi.

Soloviev, "Zaten mevcut haliyle bile yeterince karmaşık ve tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU