Yeni doğmuş bebeğin beyninin bir bölümünün, kelimeleri görselleştirmeye programlı olduğu keşfedildi

Araştırmacılar, beynin 'görsel kelime biçim bölgesi (VWFA)' olarak adlandırılan bu bölgenin, beyindeki dil ağıyla bağlantılı olduğunu keşfett

Fotoğraf: PixaBay

Yeni bir araştırmaya göre, insan beyninin bir bölümü doğuştan kelimeleri görselleştirmeye programlı. Bu durum insanın okumayı sökmesine olanak sağlıyor.

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre yeni doğan bebeğin beyin taramalarını inceleyen araştırmacılar, beynin 'görsel kelime biçim bölgesi (VWFA)' olarak adlandırılan bu bölgenin, beyindeki dil ağıyla bağlantılı olduğunu keşfettiler.

Science Daily internet sitesine göre çalışmanın baş yazarı ve Ohio State Üniversitesi'nde yardımcı psikoloji profesörü olan Zeynep Saygın, 'beynin konuşmalara hiç maruz kalmadan önce dahi, VWFA sayesinde görsel kelimelere karşı duyarlılık oluşmasına zemin hazırladığını' söyledi.

VWFA'nın okur-yazar kişilerde sadece okuma için programlanmış olması ise oldukça dikkat çekicidir.

Bazı araştırmacılar VWFA'nın başlangıçta, yüzleri, sahneleri veya diğer nesneleri görmeye karşı duyarlı olan beynin diğer bölümlerinden pek de farklı olmadığını, sadece çocuklar okumayı söktüğü ya da konuşmayı öğrendiği zaman kelime ve harflere karşı seçici hale geldiğini öngörüyorlardı.

Saygın, bunun 'bir hata' olduğunu keşfettiklerini belirterek, "VWFA, doğumda anında dahi beynin dil ağına diğer bölümlerinden daha fazla bağlı. Bu keşif, son derecede heyecan verici" ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU