Charlie Hebdo'nun Erdoğan karikatürüne Bakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Danışmanı ve AK Parti’li isimlerden tepki

Twitter hesabından çarşamba günkü baskısının paylaşan Charlie Hebdo, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan bir karikatür yayınladı

Fotoğraf: Twitter

Fransa ile birçok Müslüman ülkenin arasında krize neden olan Hz. Muhammed'in karikatürlerinin yayınladığı Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karikatürünü paylaştı.

Twitter hesabından çarşamba günkü (28 Ekim 2020) baskısının paylaşan Charlie Hebdo, derginin ilk sayfasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan bir karikatür yayınladı.

Karikatürde, "Erdoğan özelde çok komik" şeklinde bir ifade de yer aldı.

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan kınama

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada,  "Charlie Hebdo'nun yayınladığı, Avrupa'nın her gün biraz daha battığı 'Türk ve İslam düşmanlığı' adlı kirli bataklıktan başka hiçbir şeyi temsil edemeyecek olan rezil karikatürü ve yapılan tüm kışkırtıcı hareketleri şiddetle kınanıyoruz" denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

Başını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Geert Wilders adlı Hollandalı siyasetçinin çektiği bir güruh ifade özgürlüğü, demokrasi, çoğulculuk gibi değerlerin arkasına saklanarak İslam'a, Müslümanlara, Türkiye'ye, Türk milletine ve tüm değerlerimize mütemadiyen hakaret etmekte ve iftira atmakta, bu şekilde tüm İslam dünyasını akılalmaz bir şekilde provoke etmektedir.

Bakan yardımcısı Çam tepki gösterdi

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, karikatüre Fransızca küfür ederek tepki gösterdi.


Çam, “Siz piçsiniz, siz o…u çocuğusunuz” ifadelerini kullandığı bir tweet paylaşarak derginin Twitter hesabını etiketledi.

AK Parti’li Birinci: Aşağılık karikatürü paylaşmayın

AK Parti’li Mücahit Birinci, “Takipçi kardeşlerimden ricam, süfli Charlie Hebdo'nun aşağılık karikatürünü paylaşmayınız” diyerek bir tweet paylaştı.


Birinci, “Bunu yaymayınız. O amaca hizmet etmeyiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Cesur: Bu ülkenin bu tiplerden daha büyük düşmanı yok

Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur ise karikatürü rezil olarak niteleyerek, “Charlie Hebdo’nun rezil karikatür tweetine ‘yapmayın işte bu Erdoğan’ın işine yarıyor’ diye Fransızca tweet atan Türk isimli bir hesap gördüm az önce” paylaşımı yaptı.


Cesur paylaşıma, “Yazıklar olsun. Bu ülkenin, bu milletin vallahi bu tiplerden daha büyük düşmanı yok” diyerek tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Cumhurbaşkanımızla ilgili yayını şiddetle kınıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, "yayını şiddetle kınadıklarını" bildirerek, "Hiçbir inanç, kutsal ve değere karşı saygısı olmayan Fransız dergisinin Cumhurbaşkanımızla ilgili yayınını şiddetle kınıyoruz. Bunlar sadece kendi müptezelliklerini ve ahlaksızlıklarını ortaya koyuyorlar. Kişi haklarına saldırı, mizah ve ifade özgürlüğü değildir" dedi. 

Kalın Twitter mesajında şöyle devam etti: 

Ahlak ve edep yoksunu bu yayınların amacı, nefret ve husumet tohumları ekmektir. İfade özgürlüğünü din ve inanç düşmanlığına dönüştürmek ancak hastalıklı bir zihniyetin ürünü olabilir. Sağduyu sahibi herkes bu iğrenç yayıncılığı kınamalı ve reddetmelidir.

Altun: Alçakça hazırlanan sözde karikatür

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Charlie Hebdo'nun Cumhurbaşkanımıza yönelik alçakça hazırlanan sözde karikatür serisini en sert şekilde kınıyoruz" açıklaması yaptı.

Bakan Akar: Yapılan bir ifade özgürlüğü değil terörün mizah halidir

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik karikatürlerine tepki gösterdi.

Açıklamasında, "Fransa'da yayın yapan sözde bir derginin İslam dünyasına, ülkemize ve Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin saldırılarını şiddetle ve esefle kınıyoruz." ifadesini kullanan Akar, şunları kaydetti:

Hiçbir kutsal değer tanımayan, ifade özgürlüğü adı altında sistematik olarak İslamiyet'e saldıran bu dergi, yayınları ile AB’nin kuruluş felsefesini oluşturan evrensel ve ahlaki değerleri de çiğnemektedir. Yapılan bir ifade özgürlüğü değil fikir fakirliğidir. Açıkça bir saldırıdır. Terörün mizah halidir. Bu tür yayınların radikal grupların işine yarayacağı ve en çok zararı da nüfusunun kayda değer bir kısmı Müslüman olan Fransız toplumuna verdiği açıktır. Aklıselim, makul ve mantıklı düşünen Fransız halkının da bu çirkin yaklaşıma en güzel cevabı vereceğine inanıyoruz.

Ne olmuştu?

Fransa'nın Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.

Karikatürlere birçok Müslüman ülke tepki göstermişti.

Macron ise, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

Çeşitli ülkelerin tepkilerinin yanı sıra Erdoğan da Fransız mallarının boykot edilmesini istemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU