"Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi"nde çalışmalar hızlandı: Denetim bakanlıkta olacak, başkanlar kendi döneminden sorumlu tutulacak

Uzun yıllardır konuşulan ancak bir türlü gerçekleşmeyen Kulüpler Yasası'nda adımlar atıldı. Çalışmalara katılan CAS Hakemi Emin Özkurt, yasayla ilgili merak edilenleri Independent Türkçe'ye anlattı

Hazırlanan kanun tasarısıyla, Türk futbolunda köklü değişikliklerin yaşanması bekleniyor / Fotoğraf: Pixabay

Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olarak görülen "Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi"nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Kulüpler Birliği Vakfı ile gerçekleştirdiği toplantının ardından 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği ile de kanun teklifini değerlendirdi.

Türkiye'de borcu 15 milyar lirayı geçen Süper Lig kulüplerinin içine düştüğü ekonomik problemler, mart ayında Türkiye'de görülmeye başlanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle etkisini daha da artırarak gösterdi.

Süper Lig'in "Dört Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin borcu, son yıllarda önemli bir artış göstererek 13 milyar lirayı aştı.

Kulüplerin borcunun artmasının nedenleri arasında dövizdeki kur farkı ve gelirlerin azalması olduğu gibi, yapılan transferlerin de etkili olduğu bir gerçek. 

Takımların en yüksek giderlerinin kadro harcamaları olduğu göz önüne alındığında, denetim yönündeki eksikliğin giderilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı öncülüğünde sürdürülen "Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi", kulüpler için birçok değişiklik sağlamaya aday.

 

Kasapoğlu-Özkurt-Sancaklı.jpg
Mehmet Muharrem Kasapoğlu - Emin Özkurt - Saffet Sancaklı

 

Kulüplerin yapısında önemli bir değişilik sağlaması beklenen kanun teklifini, çalışmaların içerisinde bulunan ve spor hukuku alanında Türkiye’yi uluslararası mecrada temsil eden, İsviçre’deki Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Euroleague Basketbol Tahkimi ile Doha merkezli Katar Spor Tahkim Mahkemesi'nin tek Türk hakemi olan Avukat Emin Özkurt, Independent Türkçe'ye anlattı.

Yasanın uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar ciddi bir çalışma içerisinde hazırlandığını dile getiren Özkurt, kulüplerin güncel mali durumlarına bakıldığında oldukça zor durumda oldukları ve bu çalışmanın artık zaruri bir boyut kazandığını belirtti:

Servis edilen rakamlara göre dört büyüklerimizin borçları toplamı 15 milyar lira civarındadır. Başarısız kulüp yönetimleri, artan kur farkı gibi nedenlerle mali açıdan çöküntü içerisinde olan kulüplerimizin gelir-gider dengesi tekrar oluşturularak, mali açıdan stabil ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar TFF bu hususları yayınladığı Kulüp Lisans ve FFP Talimatı ile bunu kısıtlı bir şekilde uygulamaya başlamış olsa da daha kapsamlı konuları ele alacak, kanuni zemine dayanan yeni bir düzenleme yapmak en sağlıklı yöntem olacaktır. Bunun için de kanun taslağı açısından önemli bir yol kat edildiğini ve değerli gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Bakanlık iyi niyetli bir şekilde emin ve kararlı adımlar atıyor, titiz çalışıyor. Değişikliklerin bu yasama döneminde gündeme gelmesi muhtemeldir.

"Kulüpler Yasası beş temel dayanağa sahip"

Hazırlanan yeni kanun tasarısını, Bu zamana kadar hazırlanmış metinler içerisinde en sağlam temellere dayanan ve Türk sporunda yaşanan veya yaşanması muhtemel problemlere ilişkin en makul çözümler getiren tasarı" olarak nitelendiren Özkurt, temel beş dayanağı olan kanun tasarısını şöyle anlattı:

Spor kulüplerinin yapısında önemli değişiklikler getiriyor. Mevcut düzende spor kulübü derneklerinin önce Medeni Kanun ve Dernekler Kanunu uyarınca dernek olarak kayıt yaptırıp daha sonrasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na kayıt yaptırması sistemi kaldırılıp tesciller doğrudan bakanlık üzerinden yapılacak ve böylelikle kolaylaştırılmış kurulum sağlanacaktır.

İkinci hususun tasarıyla spor kulüplerine üç farklı yapılanma modeli belirlendiğini dile getiren CAS Hakemi Özkurt, "Bunlar spor kulüpleri yani mevcut spor kulübü derneği, spor A.Ş'ler ve spor kulübü yönetimindeki spor A.Ş'ler" olduğunu aktardı

"Yetki bakanlığa geçecek"

Kulüplerin mevcut düzende federasyonlar ve dernekler tarafından denetlendiğini vurgulayan Özkurt, tasarıyla yaşanacak değişimi ise şöyle anlattı:

Denetim yetkisini federasyonlardan ve derneklerden alıp, Gençlik ve Spor Bakanlığı içerisinde koordine ediyor. Böylelikle bakanlık tarafından hem spor kulüpleri ile spor A.Ş’lere hem de federasyonlara doğrudan denetim sağlanacaktır.

"Yöneticilere kısıtlamalar getiriliyor"

Şu an kulüp yönetimlerinin bir sorumluluğu bulunmadığını hatırlatan Özkurt, yeni tasarıyla birlikte bu durumun ortadan kaldırılacağı görüşünde:

Yöneticilere bazı sorumluluklar ve kısıtlamalar getiriyor ve bazı önemli hususları düzenliyor. Örneğin kulüplerin borçlanması, temlik edilmesi vb. hususlarda belirli sınırlamalar ve zorlaştırılmalar getirilecek olup, spor kulübü yöneticilerine kendi dönemindeki harcamalardan ve borçlandırmalardan doğrudan sorumluluk (hukuki) ve hapis cezası (cezai) sorumluluğuna gidilebilecektir.

 

Toplantı.jpg
Özkurt, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda, teklifle ilgili önerilerini sundu

 

"Kulüp başkanları yaptıkları harcamalardan sorumlu olacak" dediniz. Bu durum borcu 15 milyar lirayı aşan kulüplerin gelecekte başkan bulamaması gibi bir endişeye neden olur mu?

Bilindiği üzere güncel durumda, kulüp başkanlarını harcamalar açısından kısıtlayıcı veya bağlayıcı herhangi bir yaptırım neredeyse mevcut değildir. Buna bağlı olarak da bazı kulüp başkanları kulübün geleceğini planlamadan, yalnızca günü kurtarmak amacıyla taraftarları yanında tutmak, seçim kazanmak gibi nedenlerle kulüpleri mali açıdan zora sokacak büyük harcamalar yapabilmektedir. Buna bağlı olarak, kanun tasarısı kulüp başkanlarını kendi dönemlerinde yaptıkları harcamalar açısından denetleyerek bazı noktalarda da sorumluluklar getirmeyi öngörmektedir. 

Özkurt, bu nedenlerle getirilecek yeni düzenlemenin, kulüpler açısından sorun teşkil etmeyeceğini, ekonomik ve yönetsel açılardan kulüpler lehine büyük avantajlar doğuracağı görüşünde. 

Tasarıyla ilgili, "Türk futbol ekonomisinin daha sürdürülebilir ve stabil bir hal almasını sağlayacaktır" diyen Özkurt, yeni yasada gördüğü eksiklikleri ise şöyle sıraladı:

Kanunu detaylı incelediğimiz zaman, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile uyumluluğunun arttırılması gereken bazı unsurlar mevcut. Düzenlenmesi gereken en önemli nokta spor yargısına ilişkin kısım. Bu kısım 2 sebepten dolayı problemli.
Birincisi, güncel durumda Anayasa’mızın 59. Maddesi gereği zorunlu tahkim yoluna finansal konularda gidilememektedir. İkincisi ise TFF Tahkim Kurulu’nun bağımsızlık ve tarafsızlığına ilişkin AİHM’in 'Ali Rıza ve diğerleri' kararında da belirttiği üzere düzeltilmesi gereken bazı problemli noktalar mevcut.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU