Riyad'daki Cemal Kaşıkçı davasında 5. duruşma... Azmettirici olduğu iddia edilen Kahtani yine duruşmaya katılmadı

İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili yürütülen davanın beşinci duruşması yapıldı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürüldü

Cinayet zanlısı 11 kişi hakim karşısına çıkarken, suikastın azmettiricisi olduğu iddia edilen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın sağ kolu Suud Kahtani duruşmaya katılmadı.

Haber ajansı AFP’nin aktardığına göre, yine Selman’ın yakın çevresinden bir başka üst düzey Suudi yetkili de duruşmaya gitmedi. Ancak yetkilinin adı açıklanmadı.

Yargılananlar arasında Suudi Arabistan eski İstihbarat Başkanı Ahmed Assiri de bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan savcılarına göre, Assiri, cinayetin azmettiricisi olduğu iddia edilen Kahtani’den talimat aldı.

Ocak ayından bu yana gerçekleştirilen beş duruşmada sadece Assiri hazır bulundu.

Yargılanan 11 kişiden beşinin idam cezası alabileceği belirtiliyor.

Kahtani, ABD'nin, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yaptırım listesine aldığı 17 kişi arasında yer alıyor. Kahtani ayrıca Suudi Arabistan Kralı Selman'ın, Kaşıkçı'nın öldürülmesi üzerine görevden aldırdığı üst düzey beş kişiden biriydi. 

Tercüman yasağı

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile birlikte Türkiye’nin yasal süreci izlemesine izin verilirken Suudi Arabistan yönetiminin bu konuda da zorluk çıkardığı ortaya çıktı.

AFP’de yer alan haberde ismini açıklamayan bazı kaynakların, “Arapça gerçekleşen dava sürecini diplomatların izlemesine izin var fakat tercüman getirmeleri yasak ve duruşmalardan çok kısa bir süre önce haber veriyorlar” ifadesine yer verildi. 

 

Independent Türkçe - Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU