İspanya’da seçimin galibi iktidar partisine koalisyon yolu göründü

Sosyalist İşçi Partisi’nin hükümet kurmada yeterli çoğunluğu elde etmek için Podemos’la anlaşması bekleniyor

Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez, seçim zaferinin ardından balkon konuşması yaptı / Fotoğraf: AFP

Daniel Wittenberg - The Independent

İspanya’da iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) mali krizin ardından ilk seçim zaferini kazansa da hükümet kurmaya yetecek çoğunluğu elde edemedi.

Başını çektiği güvensizlik oylamasıyla 10 ay önce iktidarı muhafazakar Halk Partisi’nden (PP) devralan Başbakan Pedro Sanchez, onaylanan seçim sonuçlarının çoğuna göre seçmenden yetki aldı. Halk Partisi (PP) ise aşırı sağcı Vox’un yükselişi nedeniyle tarihinin en kötü seçim sonucuyla yüzleşmek zorunda kaldı.

Başkent Madrid’de parti merkezinde yaptığı balkon konuşmasında destekçilerine seslenen Sanchez, “Sosyalistler genel seçimleri kazandı. Gelecek kazandı, geçmiş kaybetti” ifadelerini kullandı.

 

abascal afp.jpg
Vox lideri Santiago Abascal / Fotoğraf: AFP

 

Franco’dan sonra İspanyol siyasetinde bir ilk

Gelen sonuçlara göre 350 üyeli İspanyol parlamentosunda PSOE 122, PP 65, merkez sağ partisi Vatandaşlar (Ciudadanos) 58, sol Unidas Podemos 42 ve aşırı sağcı Vox 24 sandalye kazandı.

Vox bu sonuçlarla, General Francisco Franco’nun 1975’te ölümü ve diktatörlüğünün bitişinden bu yana İspanyol siyasetinde temsil hakkı kazanan ilk aşırı sağcı parti oldu.  

Vox lideri Santiago Abascal, Sosyalistlerin başarısının, kendi partilerinin varlığının şimdi “çok daha elzem” olduğunu kanıtladığını ileri sürdü.

 

Rivere Ruters.png
Vatandaşlar partisinin lideri Albert Rivera / Fotoğraf: AFP

 

Verilen oylar, sunulan koalisyon bloklarından hiçbirinin parlamentoda hükümet kurmak için gerekli 176 çoğunluğa ulaşamadığını gösterdi.

Sosyalistlerle çalışmayacaklarını defalarca tekrarlayan Vatandaşlar (Ciudadanos) partisinin lideri Albert Rivera ise “İspanya Anayasası’na sadık kalan” bir muhalefet partisi olacakları sözünü verdi.

Ufukta koalisyon göründüğünü baştan kabul etmişti

Sandıktan çıkan sonuçlara göre PSOE ve Podemos, yenilikçi bir ortaklık kurmayı yalnızca 11 sandalye farkıyla kaçırdı.

Başbakan Sanchez seçim öncesi yaptığı açıklamalarda, ileride kendilerini muhtemelen bir koalisyonun beklediğini kabul etmişti.

Podemos’a açık kapı bırakan ve Vatandaşlar partisiyle çalışma ihtimalini de geri çevirmeyen Sanchez, “Tüm siyasi partilerle demokrasi çerçevesinde görüşmeyi taahhüt ediyorum. Demokrasi, ‘vetokrasi’ (veto yönetimi) değildir” demişti.

 

ispanya afp.jpg
Halk Partisi lideri Pablo Casado'nun posterinin asılı olduğu parti binası / Fotoğraf: AFP

 

Bir zamanların basketbolcusu Sanchez, demokrasiye geçişten bu yana en sert seçimlerden birine sahne olan İspanya’da istikrarlı bir hükümet kurmak için birkaç partileyle uzlaşmaya çalışacak.

Sağda yaşanan kırılma, Sanchez’i kampanyası için daha fazla savunmada kalmaya zorlarken, Franco döneminin emekli generalleri, matadorlar ve markileri listelerinin üst sıralarına koyan muhalif partilerse, sosyalistlere ve Katalanlara karşı en kavgacı duruşu sergileme yarışına girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer taraftan Sanchez’in bir zamanlar kendisine “cani”, “hain” ve “iflah olmaz yalancı” yakıştırmalarını yapan Vatandaşlar partisiyle koalisyon için anlaşması zor görünüyor.  

Hiçbir partinin mutlak çoğunluk sağlayamadığı İspanya parlamentosunda, Bask ve Katalan partilerinin üyelerine ve güven oylamasındaki tavırlarına bel bağlayan azınlık hükümetlerinin oluşması bir gelenek haline gelmiş durumda. Adı geçen iki parti de geçen haziranda Sanchez’in iktidar hamlesine başta destek vermişti.

Katalanlar bağımsızlık referandumu isteyebilir

Öte yandan Sosyalistlerin şubatta sunduğu bütçeyi reddederek seçime gidilmesinde etkili olan Katalan ayrılıkçılar, şimdi de Başbakan Sanchez’in “katiyen gerçekleşmeyecek” diyerek üzerine ant içtiği şeyi, yani bağımsızlık referandumu yapılmasını talep edecek.

 

seçim reuters.png
İspanyol bir seçmen oyunu kullanırken / Fotoğraf: Reuters

 

Ülkede tüm tarafların ulusal birlik çağrısı yapmasına rağmen aradaki farklılıklar da 4. bir genel seçim arayışı da sonlanmış değil.

İspanya’nın 2008-2014 mali kriziyle başlayan hayal kırıklığı serisi, onlarca yıl hüküm süren iki partili sistemin sona erdiğinin işareti oldu.

Kemer sıkmayla sonuçlanan gelişmeler antikapitalist Podemos’u harekete geçirdi. Yolsuzluk skandalı eski Başbakan Mariano Rajoy’un PP hükümetini kuşatırken, Katalonya meselesini ele alış yöntemleri de Vatandaşlar partisine kapı açtı.

Katalanların bağımsızlığı üzerine yürütülen diyalog çabaları, kadınları cinsel şiddetten korumayı amaçlayan reformlar ve Akdeniz sahillerindeki göçmen artışının ardından Vox’un coşku veren çıkışı İspanyol siyasetinin çehresini değiştirdi. Ayrıca bu partinin koalisyon hükümetinin parçası olma ihtimali de hala masada.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU