FBI Direktörü Chris Wray: İran ve Rusya seçmen bilgilerini ele geçirdi, seçimlere müdahale etmek istiyorlar

ABD'li yetkili, "İran'ın seçmenleri karıştırmak ve toplumsal huzursuzluğu hedefleyerek Trump'a zarar vermek için tasarlanmış sahte e-postalar gönderdiğini tespit ettik" açıklamasında bulundu

Fotoğraf: AFP

ABD istihbarat yetkilileri, 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi İran ve Rusya'nın bazı ABD'li seçmenlerin iletişim bilgilerini elde ettiklerini açıkladı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Chris Wray ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) John Ratcliffe düzenledikleri basın toplantısında İran ve Rusya'nın 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını açıkladı.

İran ve Rusya'nın seçmenleri korkutmak, huzuru bozmak ve ABD Başkanı Donald Trump'a zarar vermek için daha önceden tasarlanmış "Amerikalılara" sahte e-postalar gönderdiğini söyleyen Ratcliffe, bu ülkelere ABD'nin bedel ödeteceğini belirtti.

"İran'ın sahte e-postalar gönderdiğini tespit ettik"

“Posta kutunuza göz korkutucu mektup veya manipülatif bir e-posta alırsanız, paniğe kapılmayın" diyen ABD'li yetkili, "Bazı seçmen kayıt bilgilerinin Rusya ve İran tarafından elde edildiğini doğruladık. İran'ın seçmenleri karıştırmak ve toplumsal huzursuzluğu hedefleyerek Trump'a zarar vermek için tasarlanmış sahte e-postalar gönderdiğini tespit ettik” açıklamasında bulundu.

Ulusal İstihbarat Direktörü Ratcliffe Rusya'dan İran'ınkine benzer bir eylem görmediklerini ancak Rusya'nın bazı seçmen bilgilerine sahip olduğunu bildiklerini ekledi.

FBI: Seçim sistemine güvenin

Toplantıda konuşan FBI Direktörü Christopher Wray ise, seçim sisteminin güvenilir ve dirençli olduğunu ifade etti.

"Oyunuzun geçerli olacağından şüphe etmeyin" diyen Wray, söz konusu e-postalarda "Trump'a oy vereceksini yoksa peşinizi bırakmayız" gibi tehditkar ifadeler bulunduğunu aktardı.

2016'da Donald Trump'ın kazandığı seçimlere Rus hackerlerin müdahale ettiği iddiası uzun bir süre tartışılmıştı.

Dün itibarıyla 40 milyondan fazla Amerikalı'nın erken oy kullanmak yöntemiyle oyunu kullandığı açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU