Yeni Şafak yazarı: Bazı çevrelere göre “Işıklar yanıyor” tweeti yargı darbesi hazırlığıydı

"Yine bu çevrelerin iddialarına göre AYM üyesi Engin Yıldırım bu konuda yalnız değildi organize bir faaliyet söz konusuydu"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Bülent Orakoğlu, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Engin Yıldırım’ın “Işıklar yanıyor” şeklindeki mesajının “bazı çevrelere göre yargı darbesinin hazırlığı olduğunu” öne sürdü.

Orakoğlu, bugünkü köşe yazısında Yıldırım’ın mesajı hakkında şunları yazdı:

AYM üyesi Engin Yıldırım’ın ‘ışıklar yanıyor’ tweeti darbe tartışmalarını da beraberinde getirdi. Ancak yanan ışıklar Genelkurmay’ın değil Anayasa Mahkemesi’nin ışıklarıydı. Bu kez Genç Subaylar yerine muhtemelen FETÖ ile iltisaklı yargı mensupları rahatsızdı anlaşılan. AYM üyesi Engin Yıldırım’ın demokrasi dışı bir oluşumu ima etmediğini, yanlış anlaşıldığını ifade ederek özür dilemesi beni kesmedi. Zira bu ifadelerin bu vahim olaydan yalnızca kendisinin sorumlu olduğunu, organize bir hareket olmadığına inanılması açısından söylenmiş gerçek dışı beyanlar olduğu açıktı. Tıpkı Pakistan’da olduğu gibi bir yargı darbesi mi planlanıyordu? Anayasa Mahkemesi’nin konu ile ilgili yaptığı açıklamada kurumunu korumaya alırken AYM üyesi Engin Yıldırım’ı da korumaya alması ilginçti. Yıldırım için ‘Üyenin şahsi görüşüdür, bizi bağlamaz’ söylemi ile birlikte ‘AYM her türlü demokrasi dışı girişimi reddeder’ denmişti. Ancak bazı çevrelere göre ‘Işıklar yanıyor’ tweeti bir yargı darbesi hazırlıklarına işaret ediyordu. Yine bu çevrelerin iddialarına göre AYM üyesi Engin Yıldırım bu konuda yalnız değildi organize bir faaliyet söz konusuydu.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın da söz konusu mesajdan haberdar olabileceğin iddia eden Orakoğlu, “Bu nedenle Engin Yıldırım hakkında herhangi bir idari tahkikat ve soruşturma yapılmadı” iddiasında bulundu.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yüksek mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetmişti. Kararda, Anayasa Mahkemesinin yerindelik denetimi yapamayacağı ve yetkisini aştığı ileri sürüldü.

Bu gelişmelerin ardından gözler AYM'deyken üye Engin Yıldırım'dan hükümetin tepkisini çeken bir paylaşım gelmişti.

Bu paylaşımda yüksek mahkeme binasının fotoğrafına "Işıklar yanıyor" notu düşülmüştü. Bu not, hükümet tarafından "darbe iması yapılıyor" şeklinde yorumlanmıştı. Yıldırım daha sonra bir açıklama yaparak yanlış anlaşıldığını belirtmiş ve özür dilemişti.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU