Kürtçe Dil Hareketi kuruluşunu ilan etti

Kürtçe Dil Hareketi, yönetim kurulunda yer alan isimleri ve hareketin amaçlarını açıklayarak kuruluşunu ilan etti

Kürtçe Dil Hareketi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Bir süre önce sosyal medya üzerinden örgütlenen aydın ve aktivistlerden oluşan Kürtçe Dili Hareketi (HEZKURD), yönetiminde yer alan isimleri ve amaçlarını kamuoyuna duyurdu.

HEZKURD, kendisini ahlaki açıdan her türden şiddete karşı ve tamamen yasalar çerçevesinde Kürtçe eğitim hakkının tanınması için kurulan bir sivil hareket olarak tanımlıyor.

HEZKURD'den yapılan yazılı açıklamada, "Dilsel ve kültürel asimilasyonun toplumsal sorunları daha da karmaşık bir duruma getirdiği günümüz dünyasında, Kürtlerin anadilde eğitim hakkı çok kültürlülük esasına, temel demokrasi kriterlerine ve Birleşmiş Milletler hukukuna göre de doğal bir haktır. Ve bizler bu bilinç ile hareket ediyoruz" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Temel amaç Kürtçenin anayasal güvence altına alınmasıdır"

Açılamada, Türkiye'de yaşamakta olan milyonlarca Kürt vatandaşa bu hakkın tanınması, yaratılmak istenen bölünme algısının aksine, toplumsal çelişkileri ortadan kaldırarak demokrasiyi güçlü kılacağı vurgusu yapıldı.

Hareketin hiçbir parti ve kuruma bağlı olmadığı gibi hiçbir ideolojiye de hizmet etmeyeceği belirtilen açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi:

"Kürtçe Dil Hareketi sivil, meşru, kültürel bir toplumsal yapılanma ve gönüllüler birlikteliğidir. Temel amacı; Kürtçenin anayasal güvence altına alınması, Kürtçenin eğitim dili olması ve değiştirilen tüm Kürtçe isimlerin geri iadesidir. Bu konularda tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlardan, sanatçı ve entelektüel çevrelerden, insan hakları savunucularından destek ve dayanışma bekliyoruz. Talebimizin karşılanmasının toplumda derin bir huzura ve barış iklimine yol açacağı bilinci ve inancı ile hareket ettiğimizin bilinmesini arzuluyoruz."

Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD) yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

"Merkezi koordinasyon sorumlusu Fevzi Bulgan, sözcü Barij Celalî, dış ilişkiler sorumlusu Rûken Yeşilbingöl, diplomatik ilişkiler sorumlusu Fethullah Elçi, hukuk sorumlusu Abdurrahim Gözegir, gençlik sorumlusu Leyla Babosî ve Adem Ok, kadın sorumlusu Zerya Dılsoz, halkla ilişkiler sorumlusu M. Said Öztürk ve merkez yürütme üyeleri Aydın Dere, İbrahim Sediyani ve İrfan Amed."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU