RTÜK, Devlet Bahçeli'ye yönelik "lan" sözünden dolayı Halk TV'ye para cezası verdi

Prof.Dr. Çilingiroğlu'nun Halk TV'de Bahçeli için kullandığı sözleri nedeniyle, yayıncı kuruluşa para cezası verildi

Fotoğraf: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV'deki bir programa konuk olan Prof.Dr. Mehmet Çilingiroğlu'nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yönelik sözleri dolayısıyla yayıncı kuruluşa idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Edinilen bilgiye göre, Üst Kurul, haftalık olağan toplantısında, Halk TV hakkında hazırlanan izleme raporunu görüştü.

Halk TV'de yayınlanan "Şimdiki Zaman Siyaset" isimli programı değerlendiren Üst Kurul, yayın konuğunun ifadelerini inceledi.

Üst Kurul, Çilingiroğlu'nun canlı yayında sarf ettiği "Ankara'nın Tabipler Odası, dört bin tane vaka görüyoruz Ankara'da sadece, diyor. Oradan Bahçeli çıkıyor diyor ki, 'Tabipler Odasını kapatmamız lazım, Anayasa Mahkemesi'ni kapatmamız lazım. İmparatorluk mu kuruyorsun lan. Ne biçim böyle bir şey olabilir mi ya?" şeklindeki ifadelerinin eleştiri sınırlarını aştığını tespit etti.

Yayında geçen argo kelime "lan" ifadesinin şahıstan öteye geçerek, kurum ve temsil edilenlere yönelik ve küçük düşürücü, itibarsızlaştırıcı olduğu kanaatine varan Üst Kurul, yayıncı kuruluşun, 6112 sayılı Kanun'un ilgili maddesinde yer alan, "Yayın hizmetleri, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" hükmünü ihlal ettiğini belirledi. 

RTÜK, Halk TV'ye idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verdi.

Mehmet Çilingiroğlu kimdir?

ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nde İç Hastalıklar uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde Türkiye'deki TV yayınlarına katılmıştı.
 

TW.jpg
Fotoğraf: Twitter


ABD sağlık sisteminin kötü durumda olduğunu, Türkiye sağlık sisteminin ise çok iyi olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete övgülerde bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen nisan ayında Habertürk'te Didem Arslan'ın programına da konuk olan Çilingiroğlu, program sırasında sözünün kesildiğini ve  az sürede konuşturulduğunu iddia ederek canlı yayını terketmişti.

Bunun üzerine Didem Arslan iddiaları yalanlayarak konukların konuştuğu süreleri açıklamış ve Çilingiroğlu için, "Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu Türkiye'yi terk edip 27 yıldır ABD'de sırça köşkünde yaşıyor. Burada Prof. Cemil Taşçıoğlu gibi ondan 10 misli değerli hekimler şehit oluyor. ABD'den ders vermeye kalkmasın" ifadelerini kullanmıştı.

Çilingiroğlu ayrıca, katıldığı bir canlı yayında Koç Üniversitesi'nden kovulduğunu iddia etmişti.

Koç Üniversitesi ise söz konusu iddialara üzerine, Çilingiroğlu'nun kadrolu değil misafir öğretim üyesi olarak üniversitede görev yaptığını ve görev süresinin dolduğununun kendisine daha önce bildirildiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU