KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

18 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek olan ikinci turda en çok oy alan iki aday; Tatar ve Akıncı yarışacak

Fotoğraf: AA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) açıklanan verilere göre, seçim ikinci tura kaldı.

İkinci turda Ulusal Birlik Partisi Başkanı (UBP) ve Başbakan Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak.

480691-584840731.jpg
KKTC Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Ersin Tatar (solda) ile KKTC Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı Fotoğraf: AA


Açıklanan 738 sandıktan 526’sının sonucuna göre, adayların oy oranları ve aldıkları oy miktarı şöyle:

Ersin Tatar: %32.93 - 25628

Mustafa Akıncı: %29.11 - 22654

Tufan Erhürman: %21.46 - 16702

Erhan Arıklı: %5.47 - 4254

Fuat Çiner: %0.30 - 236

Arif Salih Kırdağ: %0.28 - 219

Ahmet Boran: %0.07 - 55

Mustafa Ulaş: %0.07 - 51

Alpan Uz: %0.13 - 98

Kudret Özersay: %5.75 - 4477

Serdar Denktaş: %4.43 - 3448

11 aday yarıştı

Ülkede Cumhurbaşkanlığı seçiminde 7'si bağımsız 11 aday yarıştı.

Seçimde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar'ın yanı sıra Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı'nın yanı sıra bağımsız aday olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş katıldı.

Diğer yandan Alpan Uz, Mustafa Ulaş, Ahmet Boran ve Arif Salih Kırdağ bağımsız olarak, Fuat Çiner ise Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin adayı olarak yarışta yer aldı.

İkinci tur haftaya

18 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek olan ikinci turda en çok oy alan iki aday; Tatar ve Akıncı yarışacak.

En çok oyu alan isim cumhurbaşkanı seçilecek.

Erhürman: Mücadele etmeye devam edeceğiz

KKTC eski Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman, “Sonuçlar Kıbrıs Türk halkına hayırlı olsun. Hangi konumda olursak olalım, içeride ve dışarıda karşı karşıya olduğumuz büyük sorunlarla halkımız için, halkımızla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Halkımızı bütünleştirme çabamızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Özersay: Siyasi hayatımı da gözden geçirmemi gerektirecek düzeyde

KKTC Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Kudret Özersay, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sonuçlara göre aldığım oy oranı beklentimin çok altındadır ve benim açımdan siyasi hayatımı da gözden geçirmemi gerektirecek düzeydedir. Ama bu tabloya baktığımda asıl üzüntüm, ülkemin geleceğine dairdir" dedi.

Özersay şunları kaydetti:

Belli ki kutuplaştırma ve gerginlik siyaseti başarılı olmuştur. Demek ki Halkımızın beklentisi daha farklıdır, saygı duyarım, memleketime hayırlı olsun. Bu süreçte ailesinden, işinden gücünden ciddi fedakarlık göstererek yanımda duran tüm yol arkadaşlarıma, destekleyen herkese yürekten teşekkür ederim. Önümüzdeki günlerde daha kapsamlı bir değerlendirme yapıp bundan sonrasına dair düşüncemi ve kararımı kamuoyu ile paylaşacağım.

Arıklı: "Benim istifam dahil yarın değerlendirilecek"

BRT'nin aktardığına göre; Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Erhan Arıklı, "Aldığımız yüzde 6 oy bizi tabii ki tatmin etmez. Yarın MYK durumu değerlendirecek. Benim istifam dahil yarın değerlendirilecek" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU