Mahkeme, Osman Kavala'nın tahliye edildiği suçtan tutukluluğunun devamına karar verdi

Kavala hakkında yeni hazırlanan iddianamenin kabulüyle birlikte düzenlenen tensip zaptında, TCK 309. maddeden tutukluluğunun devamına karar verildi. Oysa Kavala o suçtan 20 Mart 2020'de tahliye edilmişti. Yani tahliye kararı unutularak işlem yapıldı

Tutuklu iş insanı Osman Kavala / Fotoğraf: Twitter

Tutuklu iş insanı Osman Kavala'nın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan 20 Mart 2020'de tahliye edildiği mahkeme tarafından unutuldu, düzenlenen tensip zaptında tutukluluk halinin devamına karar verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İş insanı Osman Kavala, 18 Şubat 2020'de Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davadan beraat ettikten sonra hapishaneden çıkması beklenirken yeniden gözaltına alınıp 19 Şubat 2020'de tutuklandı. Tutuklama gerekçesi "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçunu işlediği iddiasıydı. 9 Mart 2020'de ise, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk" suçunu işlediği gerekçesiyle tutuklandı. 

20 Mart'ta tahliye edilmişti

20 Mart 2020'de ise İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, Osman Kavala'nın hapiste kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tahliyesine karar verdi. Ancak Kavala "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk" suçundan da tutuklu olduğu için yine hapisten çıkamadı.

3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis istemi

28 Eylül 2020'de ise, Osman Kavala ve ABD vatandaşı Henri Barkey hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, Kavala ve Barkey'in 3 kez müebbet hapis ve 20 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi. 
 

tensip.JPG
Görsel: Independent Türkçe


Tahliye kararı unutuldu

Dün İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddianamenin kabulüyle birlikte düzenlediği tensip zaptında ise, Osman Kavala'nın 20 Mart 2020 tarihinde tahliye edildiği "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutukluluk halinin devamına karar verildiği belirtildi. Yani mahkeme, Kavala'nın tahliye edildiğini unutarak, o suçtan tutukluymuşcasına işlem yaptı. 

Avukatlarından açıklama

Öte yandan, Osman Kavala'nın avukatları, müvekkilleri hakkındaki yeni iddianame ve İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği tutukluluğun devamı kararıyla ilgili açıklama yaptı.

Avukatların "Zorunlu açıklama" başlığıyla yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen ve Osman Kavala hakkında TCK 309. ve 328. maddeleri kapsamında ceza tayini talep eden iddianame, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve kamu davası açılmasına karar verilmiştir.
Öncelikle belirtiriz ki; söz konusu iddianame CMK 170. maddede yer alan yasal unsurları taşımamaktadır, somut delillere dayanmayan “varsayımsal kurgular”dan öte değildir ve tarafımızca herhangi bir hukuki değer taşımamaktadır, kaldı ki yasanın aradığı “suçun işlendiğine dair yeterli şüphe” iddianamenin en önemli yoksunluğudur.
İddiaların tamamının dayandırıldığı ve Osman Kavala’ya ait olduğu ileri sürülen görüşmelere dair herhangi bir iletişim tespit ya da fiziki takip tutanağı dahi sunamayan iddianame, çareyi İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinin 2015/74 No’lu Gezi Dosyasına sarılmakta bulmuştur. Vahim olan husus, bu dosyadan verilen beraat kararı adeta saklanarak, Gezi Dosyasının iddianamesinin sistemli bir şekilde Ağır Ceza Mahkemesinin beraat kararının önüne geçirilerek, sanık lehine olan hükümler ve deliller gizlenmek suretiyle savcılık görevi gereğini yerine getirilmemiş olmasıdır.
Bununla birlikte, TCK 309 ve 328. Maddelerden ceza tayini talep eden iddianame, bu suçların unsurlarını ortaya koymayarak, suç nitelemesinde keyfilik ve hukuka aykırılık kavramlarını hayata geçirmiştir.
Tarafımızca anlaşılamayan bir diğer husus, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesinin bu yetersizlikte bir iddianameyi kabulünden ötedir. Zira Ağır Ceza Mahkemesi, bugün itibarı ile imza altına almış olduğu tensip zaptının 1. maddesinde Osman Kavala’nın “TCK 309. maddeden Tutukluluğunun Devamına” karar vermiştir, oysa ki Osman Kavala hakkında TCK 309. maddeden verilen bir tutuklama kararı bulunmamaktadır. 
Kamuoyunun dikkatine sunulur...
Osman Kavala Müdafileri


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU