DEVA Partisi: Milletin iradesine saygısızlığı kabul etmiyoruz

AK Parti ve MHP’nin Meclis’in haftada 2 gün çalışma önerisine DEVA Partisi’nden tepki geldi

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi, Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP’nin TBMM’nin çalışma süresinin hafta 2 güne indirilmesine yönelik teklifine tepki gösterdi.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Meclis’in çalışma süresinin 2 güne indirilmesi önerisini “Böylesi bir teklif, yasama yetkisinin asliliği ve devredilmezliği ilkelerine açıkça aykırıdır” diyerek eleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni “ucube” diyerek niteleyen Yeneroğlu, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

İktidar, artık ülkeye hizmet etmek yerine; zaten tıkanmış olan bu ucube sistemi tam anlamıyla demokrasi ve özgürlükler karşıtı bir noktaya sürükleyerek, kötü yönetimin ve keyfiliğin konuşulmasından, denetlenmesinden ve hesap vermekten kaçmaktadır.

Tüm yasama yetkilerinin cumhurbaşkanı elinde olduğunu, denetleme ve denge mekanizmalarının ortadan kaldırıldığını işaret eden Yeneroğlu, Meclis’in rolünün bilinçli olarak zayıflatıldığını vurguladı.

Yeneroğlu, ayrıca şunları söyledi:

Külliye’de hazırlanan kanun teklifleri, komisyonlarda ve Genel Kurul’da sağlıklı bir müzakere sürecine imkân verilmeden emri vaki olarak geçirilmektedir. Temel haklarımız çoğu zaman tam metnine dahi ulaşılamayan genelgelerle, bazen de basın açıklamaları ve talimatlarla kısıtlanmakta; iktidar ortakları, bir kanuna bile ihtiyaç duymamaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken yaptığı açılış ve mitingleri eleştiren Yeneroğlu, şunları vurguladı:

Kendi menfaatine olacağını düşündüğü her türlü toplu organizasyonu, açılış veya mitingi yapmaktan geri durmayan iktidarın konu Meclisin faaliyetlerine, vatandaşa hizmet etmeye ve ekonomiyi düzeltmeye gelince virüs ile mücadeleyi bahane etmesi ahlaken ve vicdanen kabul edilemezdir. Millet iradesinin en geniş biçimde tezahür ettiği yegane kurum olan TBMM’nin çalışma gün sayısının azaltılması, kuvvetler ayrılığının daha fazla ezilmesi demektir.

AK Parti ve MHP, TBMM’nin çalışma süresinin Kovid-19 salgını gerekçesiyle 2 güne düşürülmesini gündeme getirmişti. Buna göre genel kurulun çalışma saatlerinin erkene çekilerek en geç 24.00'te kapatılması planlanıyor. TBMM Genel Kurulu, şu anda haftada 3 gün mesai yapıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU