Cumhurbaşkanlığı korumalarının avukat Sürenoğlu'nu gözaltına aldıkları anın görüntüleri

Polis tutanağında Sürenoğlu'nun makam aracına doğru koştuğu iddia edilmişti, görüntüde Sürenoğlu'nun araç geçerken tepki gösterdiği görülüyor

13 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyunun geçtiği sırada tepki gösterdiği için gözaltına alınan ve gözaltındayken polis şiddetine maruz kaldığını söyleyen Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nun görüntüleri ortaya çıktı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Sertuğ Sürenoğlu’nun konvoy geçerken, trafiğin kesilmesine tepki göstererek “Bir düğün için bu olur mu” dediği duyuluyor. Yolun kenarında tepki gösteren Sürenoğlu tepki göstermesinin ardından Cumhurbaşkanlığı korumaları ve polis tarafından gözaltına alınıyor. 

Polisin düzenlediği “olay yakalama tutanağında” Sürenoğlu’nun Cumhurbaşkanı’nın aracına doğru koştuğu yazılmış, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da açıklamasında bu ifadeleri kullanmıştı.
 


Ancak görüntülerde Sertuğ Sürenoğlu’nun Cumhurbaşkanı’nın aracına doğru koşmadığı görülüyor.

13 Nisan’da Çırağan Sarayı’nda Demirören ve Kalyoncu ailelerinin çocuklarının düğün için yolun bir bölümü trafiğe kapatılmıştı. 

Avukat Sürenoğlu, savcılık ifadesinde yolun kapatılmasına tepki gösterdiği için gözaltına alınıp şiddete maruz kaldığını söylemişti.  

Avukata elleri kelepçeli, gözleri bağlı işkence iddiası

Sürenoğlu’nun savcılık ve tutuklama için sevkedildiği mahkemeye verdiği ifadelerine göre, elleri kelepçelenip gözleri bağlandıktan sonra araç içinde 2 saat boyunca darp edildi. Avukat Sürenoğlu savcılık ifadesinde özetle şunları söyledi:

“Bir polise ‘bir düğün için yol kapanır mı’ diye sordum. Ancak bu sırada polisin yakınında Cumhurbaşkanlığı yakın koruma ekibinden polisler de varmış. Beni önce dışarıda darp ettiler. Daha sonra büyük bir polis aracına koyup Çırağan Sarayına götürdüler."

"Ben bir avukatım, Cumhurbaşkanı'na neden hakaret edeyim"

Aracın içinde iki saat boyunca darp edildiğini söyleyen Sürenoğlu şöyle devam etti:

"Bu darpın etkisiyle bana olay tutanağı imzalatıldı. İmza atmasaydım şiddet daha fazla devam edecekti. Bu olaylar sırasında ters kelepçe uygulandı, gözlerim de bağlandı. Hiçbir şekilde hakaret etmedim. Suçlamayı kabul etmiyorum. O civarda Cumhurbaşkanı'nın olduğunu dahi bilmiyordum. Neticede avukatım. Bilsem niye Cumhurbaşkanı'na hakaret edeyim. Böyle bir şey söz konusu değildir. Olaya tüm bunlar önünde gerçekleştiği için Midyeci Ahmet, işyerindeki müşteriler ve çalışanlar tanıktır."

Polis tutanağında “Şahıs gerekli işlemler yapılmak üzere araca davet edilmiş ancak ‘siz kimsiniz, beni götüremezsiniz’ şeklinde sözler söyleyerek fiziksel olarak tarafımıza … şahsa direncini kıracak ölçüde bedeni güç kullanılarak şahıs … etkisiz hale getirilmiştir” ifadeleri kullanılmıştı. Tutanakta Sürenoğlu’nun tepki gösterirken hakaret ettiği öne sürüldü. Ancak Sürenoğlu savcılık ifadesinde bu iddiayı yalanladı ve tutanağın kendisine zorla imzalatıldığını söyledi. 

Avukat Sürenoğlu, savcılık ifadesinde, polis aracında iki saat boyunca tutulduğunu ve şiddete maruz kaldığını söylemişti. 

"Konutu terk etmeme" şartıyla bırakıldı, tutuksuz yargılanacak

Sertuğ Sürenoğlu tutuklama talebiyle mahkeme tarafından adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU