İYİ Partili Ergun: Kaş-Kekova bölgesindeki 12 bin 983 metrekarelik kıyı alanı Demre Belediyesi’nden habersiz Muğla Çevre Koruma Vakfı’na devredildi

Daha önce de Türkiye’nin en kıymetli kıyılarının işletmesini aldığı basında yer alan Muğla Çevre Koruma Vakfı’na Kaş-Kekova bölgesindeki yaklaşık 13 bin metrekarelik alan devredildi. Bölge, AK Parti’nin yönettiği dönemde Demre Belediyesi himayesindeydi

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ile birlikte Antalya Demre Üçağız Bölgesi Kekova İskelesinde bir basın açıklaması yaptı. 

Metin Ergun yaptığı açıklamada, Üçağız Mahallesi “Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi”nde bulunan 12 bin 983 metrekarelik kıyı alanın işletme yetkisinin Demre Belediyesi’nden habersiz, ihalesiz ve hukuksuz bir şekilde Belediyeden alınarak 10 yıllığına Muğla Çevre Koruma Vakfı’na (MUÇEV) devredilmesini eleştirdi.  
 

WhatsApp Image 2020-10-05 at 14.56.07.jpeg
Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi


Devir işleminin Demre Belediyesi’nden habersiz ve ihalesiz gerçekleştiğini söyleyen Ergun, “Bu durum, Demrelilerin gelirlerinin Demrelilerden kaçırılması ve bundan sonra Demrelilerin faydalanamayacağı şekilde özel bir şirkete aktarılması anlamına gelmektedir” dedi. 

“AK Parti’nin yönettiği Demre Belediyesi’ne ait olan bu kıyı alanlarının, Belediye’nin yönetimi İYİ Parti’ye geçince apar topar MUÇEV’e devredilmesi, mevcut iktidarın kayırmacılığa ve çifte standarda dayanan otoriter demokrasi anlayışının açık bir göstergesidir” diyen Ergun’un açıklaması şöyle:  
 

Hepinizin son yıllarda ismini sıkça duyduğu, fakat amacının ne olduğu ve nasıl bir kuruluş olduğu kamuoyundan ısrarla saklanan MUÇEV isimli bir şirket var. 

MUÇEV’in yönetiminde kimlerin olduğu da belli değildir, ancak basına yansıyan bilgilere göre, bazı Cumhurbaşkanlığı bürokratları ile eski kamu görevlileri ve gazetecilerin olduğu iddia edilmektedir. 

Bununla ilgili olarak defalarca soru önergesi verdik ve hiçbir cevap alamadık. Şeffaflıktan uzak yapısı ile dikkat çeken ve basına yansıyan birçok şaibe ile anılan bu şirket, öyle anlaşılıyor ki, mevcut iktidarın kıyı alanlarını ticarileştirme politikasının bir aracı haline gelmiştir.

İktidar; kamuya, yani vatandaşlarımıza ait olması gereken kıyı alanlarını hem ticarileştiriyor hem de bunu vatandaşlarımızın siyasi tercihlerini cezalandırmak için kullanıyor. Mevcut iktidar zihniyetinin bu tutumu hem Anayasaya hem de Kıyı Kanunu’na açıkça aykırıdır.

Hukukun üstünlüğünü ve kamu yararını her şeyin üzerinde tutan İYİ Partililer olarak; MUÇEV’in ranta, kıyılarımızın adeta yağmalanmasına ve vatandaşlarımızın cezalandırılmasına dayanan faaliyetlerine sessiz kalmamız mümkün değildir.

Söz konusu şirket adını ilk kez memleketim ve seçim bölgem olan Muğla’da duyurmuştur. Geldiğimiz aşama itibariyle, neredeyse Türkiye’nin tüm kıyı alanlarında faaliyet gösteren MUÇEV’in rant ağlarına Antalya’nın ve Demre’nin kıyı alanları da eklenmiştir.


Metin Ergun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği ortaklığıyla kurulan MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi hakkında “İhalesiz aldığı kıyı alanlarından elde ettiği kira veya işletme gelirlerini nasıl kullandığını öğrenmek mümkün değildir. Öte yandan bu şirketin vergiden muaf bir şekilde faaliyet gösterdiği iddia edilmektedir” dedi ve ekledi: 
 

Tüm bunlar olurken Cumhurbaşkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaşananlara sessiz kalması, kamuoyunu aydınlatmaması da dikkat çekicidir. 

Dolayısıyla iktidarın MUÇEV’in vergiden muaf olup olmadığını, muafsa hangi yasal çerçevede bu muafiyetin sağlandığını; değilse, şimdiye dek ne kadar vergi ödediğini kamuoyuyla paylaşması lazımdır.


MUÇEV’in yapısı ve faili olduğu hukuksuzluklar konusunda kamuoyu acilen aydınlatılmalı  

“İktidar kıyı alanlarını rant aracı olarak görmekten bir an önce vazgeçmelidir” diyen İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, kıyıların, Anayasa’da yer aldığı gibi halkın kullanımına açık olması, tahsis ve kiralama yapılıyorsa şartların belirlenmesi kaydıyla Demre Belediyesi eliyle işletilmesi gerektiğini söyledi. 
 

MUÇEV’in yapısı ve faili olduğu hukuksuzluklar ile ilgili olarak acilen kamuoyunu aydınlatmalıdır. Ayrıca, MUÇEV ve MUÇEV gibi şirketler aracılığıyla Millet İttifakı belediyelerini ve vatandaşlarımızı cezalandırma politikasına da bir an önce son vermelidir.

Biz İYİ Parti olarak; ranta, hukuksuzluğa ve kamu kaynaklarının yağmalanmasına dayanan bu otoriter yönetim zihniyetine ve keyfi politikalarına karşı sonuna kadar Demrelilerin sesi olacağız ve Demrelilerin hakkını korumaya devam edeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU