WhatsApp, Hindistan’da çocuk istismarının yuvası haline geldi

Whatsapp, çocuk istismarıyla ilişkili olarak, her ay 250 bin hesabı kapatıyor

Hindistan’da yaygın olarak kullanılan birçok WhatsApp grubunda, kullanıcıların çocuklara yönelik cinsel istismar görüntüleri ve videoları paylaştığı ortaya çıktı.

Çevrimiçi güvenlikle ilgilenen Siber Barış Vakfı’nın (Cyber Peace Foundation) yaptığı araştırma, yüzlerce üyesi olan çok sayıda WhatsApp grubunda, bu tip içeriklerin paylaşıldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar WhatsApp’ı konuyla ilgili uyardıktan sonra söz konusu gruplar kapatıldı. Bu gruplar, aktif olduğu süre boyunca herkesin erişebildiği "açık grup" (grup yöneticisi tarafından eklenmeden, katılım koduyla katılabildiğiniz gruplar) olarak kullanılıyordu.

Mart’ta yapılan ve 2 haftadan uzun süren araştırma, WhatsApp’ı, çocuk istismarına yönelik materyallerin paylaşımıyla ilişkilendiren ilk çalışma değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralık ayında İsrailli araştırmacılar da cinsel istismar konusu olabilecek çocuk fotoğraflarının ve videolarının, üye sayısı 256’ya varan WhatsApp gruplarında paylaşıldığını göstermişti. 2017’de, İspanyol polisinin yürüttüğü bir soruşturmada da, WhatsApp’ı söz konusu materyalleri yaymak için kullanan, çeşitli ülkelerden 38 kişi tutuklanmıştı.

Öte yandan WhatsApp sözcüsü, The Independent’ın söz konusu grupların kapatılması için ne gibi önlemler alındığı sorusunu cevapsız bıraktı. Şirket yakın zamanda, kullanıcıların bu tip “rezil içerikler” paylaşmasına karşı “sıfır-tolerans politikası" uyguladığını söylemişti.  

Hindistan merkezli The Economic Times’ta yer alan bir görüş yazısında, “WhatsApp, kullanıcılarının güvenliğini ciddi manada önemsiyor ve çocuk istismarına hiç toleransı yok” ifadeleri kullanıldı.

Yazıda ayrıca şu açıklamalara yer verildi:

“Grup bilgilerini de içeren sinyallere dayanarak, çocuk istismarına yönelik içerik paylaşan şüpheli hesapları tespit ediyor ve kapatıyoruz. Yayımlanan araştırmayı da, platformumuzdaki bahsi geçen hesapların kapatıldığından emin olmak için dikkatli bir biçimde gözden geçirdik.”

WhatsApp’ın kendi rakamlarına göre, söz konusu içeriklerin paylaşımından ötürü her ay yaklaşık 250 bin hesap kapatılıyor. Tahmini olarak, aylık 1,5 milyon aktif kullanıcının olduğu platformda, bu sayı dünya genelindeki kullanıcıların yüzde 0,1’ine tekabül ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU