İran’da 32 yıl önce ölen “Şehit Ermeni askere” cenaze töreni

Azerbaycan-Ermenistan savaşında Erivan yönetimini desteklemekle suçlanan İran’da, Irak savaşında hayatını kaybeden Ermeni askere "şehit" payesi verildi ve cenaze töreni düzenlendi. 32 yıl önce ölen asker için tören düzenlenmesi 'mesaj' olarak yorumlandı

İran’da 35 yıl önce ölen “Şehit Ermeni” askere cenaze töreni / Fotoğraf: Mehrnews

İran'ın İsfahan kentindeki Ermeni kilisesinde, İran-Irak savaşında hayatını kaybeden İranlı Ermeni asker Heraç Hakupiyan için geniş katılımla cenaze töreni gerçekleştirildi. 

Edinilen bilgilere göre, Hakupiyan’ın cenazesi 2011 yılında bulundu ancak teşhis edilemediği için Belucistan eyaletindeki "şehitler mezarlığına" defnedildi. 

Yapılan genetik testler sonucunda Hakupiyan'a ait olduğu belirlenen cenaze için İsfahan'da dikkati çeken tören yapıldı.

Düzenlenen cenaze törenine devlet televizyonu, resmi ajanslar ve diğer basın yayın organlarında geniş yer verildi. 

Haberlerde "Şehit Hakupiyan" ifadelerinin kullanılması dikkati çekti.

"Cenaze töreni kasıtlı yapıldı"

Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulunan İranlı gazeteci Taha Kermani, "şehit" tabirinin yeni olmadığını İran-Irak savaşında ölen diğer azınlık ve mezhep gruplarına da aynı tabirin kullanıldığını söyledi.

 

İran’da 35 yıl önce ölen “Şehit Ermeni” askere cenaze töreni
İran’da 35 yıl önce ölen “Şehit Ermeni” askere cenaze töreni / Fotoğraf: Mehrnews

 

Kermani, Ermeni asker için düzenlenen cenaze töreninin zamanlamasının ise tesadüf olmadığı görüşünde.

İran"ın her ihtiyaç duyduğunda buna benzer meseleleri iç politikaya bir propaganda malzemesi olarak değerlendirdiğini belirten Kermani, "Zamanlamasını düşündüğümüzde, hemen bulundu veya şehit düştü de bugün defin edelim meselesi olmadığı için kasıtlı bir törendir. Hele ki cenaze merasimimde üst düzey protokol olunca kesinlikle burada kasıtlı bir iş yapıldığı söylenebilir" dedi.

"İran’da 24 Nisan törenleri aralıksız her yıl yapılır"

İran'da Ermeni azınlığın dışarıya göründüğünden çok daha az olduğunu kaydeden Kermani, "Yaklaşık 150 bin civarında nüfusları var ama nüfuzları sayılarına göre çok daha fazla. İran bunu zaman zaman kullanıyor. Örneğin bunu Türkiye'nin aleyhine çok iyi değerlendiriyor. İran'da 24 Nisan törenleri aralıksız her yıl yapılır" diye konuştu. 

İran'ın Ermeni lobisini batıya karşı ilişkilerinde kullandığını ve bunun Türkiye'de pek bilinmediğini aktaran Kermani, ABD'de hatırı sayılır bir nüfuza sahip lobinin Tahran'a ambargonun hafifletilmesi gibi birçok konuda faaliyet yürüttüğünü kaydetti.

 

Taha Kermani
Taha Kermani / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Sokakta protesto gösterisi düzenlemek ağır bedeller gerektirir"

İran kamuoyunda Ermenistan konusunda ciddi itirazların olduğu bir dönemde cenaze töreninin tesadüf olmadığını belirten Kermani, sözlerini şöyle sürdürdü:

İran Türkleri ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor. Türkler, İran'ın Ermenistan politikası nedeniyle kaç gündür protesto gösterileri düzenliyor. İran'da sokak protestosu düzenlemek öyle kolay değildir ve ağır bedeller gerektirir. Dün protestolar nedeniyle 100 civarında yurttaşın gözaltına alındığını ve ağır ithamlarla suçlandığını öğrendik. Protestoları düşündüğümüzde kamuoyunun İran'ın Ermenistan'ın yanında olmasından duyduğu rahatsızlığı görüyoruz. Böyle bir süreçte kamuoyunun rahatsızlığını göze alıp cenaze törenini gerçekleştirmesi tesadüf değildir. Bunu göze almışlardır.

"Tören içerideki Türklere bir sınır belirleme mesajı"

İran'ın dışarıda imajını önemsediği kadar içerde de önemsediğini, ancak iç itirazlar nedeniyle dış politikasında bir değişikliğe gitmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Kermani, sözlerini şöyle tamamladı:

Mesela İran'daki protestolarda birçok defa dış politikası eleştirildi. Suriye politikası eleştirildi ama buna rağmen bir değişikliğe gitmedi. Son protestoları bir ilk olarak İran dış politikasında bir milat olarak kabul edebiliriz. İran'da söylemsel olsa bile hafif bir yumuşama var. Şimdi bu yumuşamayı dengelemek adına "Karabağ İslam toprağıdır" söylemi her ne kadar bir propaganda amaçlı sarf edilen cümleler olsa da bir yumuşama gibi okuyabiliriz. Bunun yanında cenaze töreni gerçekleştirme işi Ermeni lobisine yönelik bir göz kırpma veyahut içerideki Türklere bir sınır belirleme mesajı olarak da okunabilir.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU