Türk futbolu 38 yıl önceye döndü: "Üç Büyükler" 1981-82 sezonundan sonra ilk kez Avrupa'da gruplarda yer almayacak

Avrupa kupalarında en başarısız sezonlarından birini yaşayan Türk futbolu, 38 yıl sonra bir ilk yaşadı. Üç Büyükler, 1981-82 sezonundan bu yana ilk kez ön elemeleri aşamadan Avrupa'ya veda etti

"Üç Büyükler"den Fenerbahçe, bu sezon Avrupa'da boy göstermezken; Beşiktaş ve Galatasaray, eleme turlarında rakiplerine boyun eğdi / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve yayıncı kuruluş krizinin gölgesinde ekonomik olarak daha da zor günler geçiren Süper Lig'in "Üç Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerini daha da zor günler bekliyor. Fenerbahçe bu sezon Avrupa'da yer almazken, Beşiktaş ve Galatasaray, gruplara kalamayarak 6 milyon euroluk gelirden mahrum kaldı.

Yıllardır Avrupa kupalarına katılarak önemli bir elde eden kulüpler, son olarak Galatasaray'ın da elenmesiyle 1981-82 sezonuna geri dönüş yaptı.

Geçen sezonu 7. sırada tamamlayarak taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Fenerbahçe'nin katılamadığı Avrupa arenasına Süper Lig kulüpleri, Medipol Başakşehir, Beşiktaş, Sivasspor, Galatasaray ve Alanyaspor'la başladı.

Son şampiyon Medipol Başakşehir Devler Ligi'ne, Sivasspor ise Avrupa Ligi'ne doğrudan katılırken, Alanyaspor, Beşiktaş ve Galatasaray ön eleme oynama hakkı elde etti.

Trabzonspor'un cezası nedeniyle Şampiyonlar Ligi'ne 2. eleme turundan dahil olan Beşiktaş, Yunanistan ekibi PAOK'a yenilerek yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam etme hakkı kazandı.

Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda Portekiz'in Rio Ave takımıyla eşleşen siyah-beyazlılar, 90 dakikası 1-1 berabere biten maçta rakibine penaltı atışları sonucu elenerek organizasyona veda etti.

 

Belhanda-AA.jpg
Belhanda, bu sezon Avrupa kupalarını 1 golle noktaladı / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray iyi başladı sonunu getiremedi

Yeni sezona tam kadro hazırlanan ve üst üste aldığı galibiyetlerle lige ve uluslararası arenaya iyi bir giriş yapan Galatasaray, 115. kuruluş gününde Avrupa'ya havlu attı.

Geçen sezonu 6. sırada bitirerek Trabzonspor'un cezası nedeniyle UEFA Avrupa Ligi'ne 2. eleme turundan dahil olan sarı-kırmızılılar, bu turda karşılaştıkları Azerbaycan'ın Neftçi ekibini deplasmanda 3-1 yenerek turu geçti.

3. eleme turunda Hırvat temsilcisi Hajduk Split'i Türk Telekom Stadı'nda konuk eden İstanbul ekibi, rakibini 2-0'la geçerek play-off turuna kaldı.

UEFA ülke sıralamasında yakın takipçisi İskoçya'nın Rangers takımıyla eşleşen sarı-kırmızılılar, hem kendisi hem de gelecek yıllar adına önemli bir karşılaşmaya çıktı.

Sarı-kırmızılılar, Glasgow'daki Ibrox Stadı'nda rakibine 2-1 yenilerek Avrupa arenasına havlu attı.

Fenerbahçe'nin Avrupa kupalarına katılım hakkı elde edememesi, Beşiktaş ve Galatasaray'ın da elemeleri geçememesi nedeniyle "Üç Büyükler" 38 yıl sonra ilk kez uluslararası arenanın grup aşamasında yer alamayarak bir ilke imza atmış oldu.

1981-82 sezonunda Türkiye’yi Avrupa'da Adanaspor, Ankaragücü ve Trabzonspor   temsil etmiş, takip eden yıllarda üç büyüklerden en az biri 1.tur ya da grup aşamasında yer almıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU