Filipinler Devlet Başkanı, "yasa dışı çöp yığınları yüzünden" Kanada’ya savaş açma tehdidinde bulundu

Duterte ayrıca, kendi atıklarına sahip çıkmaması halinde Kanada’nın Manila’daki büyükelçiliğinin kapısına çöp yığacağını söyledi

Kanada'nın gönderdiği çöp konteynırlarını geri alması için başkent Manila'da yapılan bir eylem / Fotoğraf: Twitter

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Kanada’nın yasa dışı yollardan gönderdiği öne sürülen çöp yığınlarını geri almaması halinde savaş açacağını söyledi.

Söz konusu nakliye işlemlerinin 2013-2014 yıllarına kadar uzandığı belirtilirken, Chronic Plastics adlı firmanın Filipinler’e 103 konteynır dolusu çöp getirdiği ve bunlardan bir kısmının hala ülkede olduğu ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN’in haberinde konteynırlarla getirilen çöplerin 2 bin 450 tonu bulduğu aktarılırken, Filipinli yetkililer bu atıkların geri dönüşüme uygun olmadığını vurguladı. 

Konuyla ilgili bilgi veren haber kaynakları, başkent Manila’daki limana ulaşmadan önce gerekli gümrük izinlerinin alınmadığını ve bazı sevkiyatların o tarihten bu yana limanda durduğunu kaydetti. 

 

konteynır.jpg
Kanada’dan geldiği tahmin edilen çöp dolu koyteynırlar

 

Bölgede yaşanan son depremlerin ardından düzenlediği basın toplantısında bu konuya da değinen Devlet Başkanı Duterte, “Bizi nasıl olup da bir çöplüğe çevirdiklerini aklım almıyor. Onlara karşı savaş açacağız. Haydi Kanada’yla savaşalım. Her halükarda üstelerinden gelebiliriz” diye konuştu. 

Çöpleri Manila'daki Kanada Büyükelçiliği’nin kapısına yığmakla da tehdit eden Duterte, bu işi bizzat kendisinin yapacağını söylerken “Çöpler eve geri dönüyor” ifadesini kullandı.

Duterte ayrıca, “Dünya kibirle dönüyor” diye ekledi. 

 

filipinler reuters.jpg
Duterte (sağda), Manila’daki bir zirve sırasında Trudeau’nun (solda) elini tutarken / Fotoğraf: Reuters

 

Filipinler liderinin savaş açmakla tehdit ettiği Kanada’nın Başbakanı Justin Trudeau, çöp yığınlarıyla ilgili daha önceki açıklamalarında hükümetini savunmuş ve 2017’de “ülkesinin bu soruna çözüm üretmekle meşgul olduğunu” belirtmişti.

Öte yandan geçmişte başka ülkelere karşı da savaş açma tehdidinde bulunan Duterte, bu ay yaptığı bir açıklamada, Manila hükümetinin elindeki bölgelere karışmaya devam etmesi halinde Çin’e Filipinler'den “intihar" birliği göndereceğini savunmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU