Savaşlarda yeniden kamikaze dönemi ama bu sefer pilotsuz

Azerbaycan’ın Ermenistan’la süren çatışmalarda hedefi tespit ettikten sonra kamikaze dalışı yapan İHA’ları yaygın bir şekilde kullandığı görülüyor. Türkiye’de kamikaze İHA teknolojisine sahip ülkelerden

Her savaşta belli silah sistemleri daha fazla öne çıkıp, konuşulur hale gelebiliyor.

1991’deki Körfez Savaşı, 2001’deki Afganistan, 2003’deki Irak işgalinde savaş uçakları, taaruz helikopterlerinin yıkıcı gücü bir kez daha kendini gösterdi.

Bosna İç Savaşı’nda keskin nişancı silahlarının etkisi bir kez daha görüldü,  ordular bu konuda uzmanlaşmış askerleri daha fazla yetiştirmeye başladı.

Irak işgali döneminde direnişçilerin EYP adı verilen el yapımı patlayıcılar ile yaptıkları saldırılar savaşa damgasını vurdu ve yeni üretilen zırhlı araçların bunlara karşı korunaklı olması gerektiği anlaşıldı.

ABD’nin ilk defa Afganistan ve Irak’taki direnişçi gruplara karşı sahaya sürdüğü İHA (İnsansız hava aracı) ve SİHA’lar (Silahlı insansız hava aracı) özellikle nokta operasyonlarda kendini gösterdi

2006 yılında İsrail – Hizbullah savaşı tanksavar füze sistemleri ile balistik füzelerin yaygın şekilde kullanılmasına tanıklık etti.

İlk defa Türkiye’nin 2020 Şubat ayında yürüttüğü Bahar Kalkanı Operasyonu’nda yaygın bir şekilde kullandığı SİHA’ların konvansiyonel savaşlarda da dengeleri değiştirebilecek bir güç olduğunu gösterdi.

Türkiye’nin elektronik harp sistemi Koral’i kullanarak Suriye radarlarını körelttikten sonra birkaç SİHA’dan oluşan gruplar halinde yaptığı saldırılar Suriye güçlerinin ciddi kayıplar vermesine neden oldu.

TSK’nın aynı harekatta sürü halinde hareket eden küçük boyutlardaki kamikaze dronelerden de faydalandığı öne sürüldü.

harop.jpg
Azerbaycan tarafından kullanılan Hapon adlı kamikaze İHA / Fotoğraf: Twitter

 

Azerbaycan, SİHA ve kamikaze İHA'ları yoğun kullanıyor

Halen Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden çatışmada da her iki tarafta birbirine üstünlük sağlamak için farklı silah sistemlerini kullanıyor.

Ermenistan’ın yayınladığı görüntülerde topçu ve tanksavar ateşini daha yaygın kullanmaya çalıştığı görülürken Azerbaycan’ın özellikle SİHA saldırılarında Ermeni güçlere ciddi kayıp verdirdiği dikkat çekiyor.

Ancak Azerbaycan saldırılarında konunun uzmanlarının dikkatini çeken bir ayrıntı daha var.

Azerbaycan saldırılarında yalnızca SİHA değil aynı zamanda kamikaze saldırıları düzenleyen İHA’lardan da faydalanıyor.

Kamikaze İHA’lar hedefi gördükten sonra dalış yaparak üzerindeki patlayıcı ile imha olmasını sağlayan sistemi adlandırmakta kullanılıyor.

kamikazejapon.jpg
Kamikaze olarak adlandırılan Japon pilotların intihar saldırısı öncesi pozları / Fotoğraf: BBC

 

İlk defa Japonlarla bilindi

Kamikaze tanımı 2. Dünya Savaşı sırasında ABD hedeflerine uçağıyla intihar saldırısı yapan Japon pilotlara verilen isimdi.

Yüzlerce Japon pilot bu şekilde kendini feda etti ve ABD güçlerine ağır kayıplar verdirse de savaşın sonucunu değiştiremediler.

Japon pilotların canlarıyla yaptıkları kamikaze saldırıları ise gelişen teknoloji ile artık insansız hava araçları ile yapılıyor.

Sadece 30 Eylül günü Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan bir görüntüde beş hedefe kamikaze İHA ile yapılan saldırının görüntüleri paylaşıldı.

Azerbaycan’ın düzenlediği kamikaze saldırılarında İsrail yapımı Harop taaruzi İHA’lar kullandığı iddia edildi.

Azerbaycan hesaplarından yapılan paylaşımlarda da bu vurgulanıyor.

Azerbaycan, İsrail yapımı Harop adlı sistemi kullanıyor

Konuyla ilgili olarak Independent Türkçe’ye konuşan ancak halen görevde olduğu için adını vermek istemeyen bir askeri yetkili de bu durumu vurgulayarak şöyle konuştu:

Küçük drone tipi silahlar terörle mücadele ve iç güvenlik harekatlarında etkili oluyor ama örneği Suriye ve Libya gibi düzenli ordu ile düşük yoğunluklu veya cephe savaşlarında daha uzun menzilli ve daha büyük harp başlığına sahip olan Harop ve Harpy gibi Taaruzi İHA’lar gerek. Harpy bizim envanterimizde de var ve bazı operasyonlarda kullandık. Ama Azerbaycan Harop’u yoğun olarak kullanıyor.

Tek kullanımlık, hedefi bulamazsa kendisini patlatıyor

Harpy ve Harop da benzer özelliklere sahip.

Her ikisi de ortalama 1000 km. menzile sahip. Harpy, daha çok sinyal yayan düşman radarlarını tespit edip  imha etmek üzere tasarlanmış.

PX-139 patlayıcı ve yedi bin çelik bilyeden oluşan tahrip tipi patlayıcı taşıyan Harpy, şayet herhangi bir hedef tespit edemezse belirlenen bölgede kendini imha ediyor, yani geri dönemiyor.

Bu özelliğinden dolayı “At unut” kabiliyetli diye tanımlanan Harpy tarruzi İHA’lar, açık kaynaklarda da belirtildiği üzere 10 yıllık raf ömrünü tamamlamak üzere.

Harpy,, Türk ve İsrail hava Kuvvetleri’nin yanı sıra Hindistan, Çin, Tayvan ve Güney Kore’de de kullanılmakta.

kargu.jpg
Kargu, Türkiye tarafından üretilen kamikaze dronelerden biri / Fotoğraf: AA

 

Azerbaycan, 2016’da kullandı

Azerbaycan tarafından kullanılan Harop’lar ise Harpy'den farklı olarak atıldıktan sonra şayet bir hedef bulamazsa üsse geri dönebildiği iddia edilmekte.

9 saat havada kalabilen Harop, 23 kilo ağırlığında bir patlayıcı taşıyabiliyor. Harop’lar İsrail, Azerbaycan, Hindistan, Kazakistan ve Özbekistan tarafından da kullanılmakta.

Azerbaycan bu sistemi ilk defa yine Ermenistan ile 2-5 Nisan 2o16 tarihlerinde yaşanan çatışmada kullanmış, 4 Nisan günü icra edilen saldırıda altı hedefi Harop ile vurduğu öne sürüllmüştü.

osman.jpg
Osman Başıbüyük / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Türkiye’nin de kendi kamikaze İHA’ları var

Emekli Hava Pilot Kurmay Albay Osman Başıbüyük, Türkiye'nin de kamikaze İHA sistemleri konusunda çalışmaları olduğunu söyleyerek, bunları şöyle anlattı:

Günümüzde yaşanan çatışmalardan da açıkça anlaşılacağı üzere geleceğin savaşlarında silahlı (SİHA) ve silahsız (İHA) insansız hava araçları büyük rol oynayacak. SİHA’ların çok değişik modelleri var.

Bayraktar firmasının ürettiği TB2 ve TUSAŞ’ın ürettiği ANKA’lar üzerlerinde taşıdıkları mühimmatlarla hedefe taarruz eden ve görevi bittikten sonra yeni bir görev için ikmal amacıyla üsse dönen SİHA’lardır.

Kamikaze tabiriyle anlatacağımız hedefe kendisi taarruz ederek kendisiyle birlikte hedefi imha eden SİHA’lar da mevcut.

Bu SİHA’lar daha çok taktik amaçlı ve kara birlikleri çatışmaya girdiğinde karşılarına çıkabilecek ani hedefleri yok etmek maksadıyla kullanılmaktadır.

Hali hazırda Otonom Döner Kanatlı Vurucu İHA KARGU ve Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı İHA ALPAGU Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Yerli firmalarımız Kamikaze SİHA’ların sürü halinde taarruz gerçekleştirebilmesi (Swarm Attacak), menzillerinin uzatılması ve patlayıcı gücülerinin artırılması için çalışmalarına devam etmektedir.  

Hem Libya’da devam eden operasyonlarda hem de bugün Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalarda Kamikaze SİHA’ların kullanıldığına yönelik işarlar mevcuttur.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU