Karar yazarı: Yeni iş kapısı yok, evlatlarınızı buna göre yetiştirin

"Beton yatırımları dahi dolar veya euro üzerinden fiyatlandırılabiliyor"

Fotoğraf: AA

Karar yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunları kaleme aldığı yazısında uzun süredir yeni yatırım yapılmadığını belirtirken “Yeni yatırım yoksa yeni iş kapısı da yok demektir. Evlatlarınızı bu beklentiye göre yetiştirin” dedi.

Kahveci, bugünkü köşe yazısında “Nereden bakarsanız bakın yakın kuşak böyle bir ekonomik sıkıntı yaşamadı” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

Son beş yıldır adeta büyük bir ekonomik buhran içindeyiz. Kredi genişlemesine dayalı ‘tüketim gazları’ haricinde ekonomide zerre bir gelişme ve yatırım yok. Çalışan sayısı 2018’den beri gittikçe azalıyor. İşsiz sayısı ise her geçen gün artıyor. Asıl tehlike ise gelecek kuşaklara ait. Çünkü yeni yatırımlar artık yapılmıyor. Yeni yatırım yoksa yeni iş kapısı da yok demektir. Evlatlarınızı bu beklentiye göre yetiştirin.

Türkiye’de fiyatlandırmanın büyük ölçüde döviz üzerinden yapıldığını belirten Kahveci, muhalefetin de sık sık dile getirdiği “müteahhitler” hakkında şunları söyledi:

Beton yatırımları dahi dolar veya euro üzerinden fiyatlandırılabiliyor. Ama en acı tarafı artık yabancı para tasarrufları da ilk sıraya çıktı. Tüketimimizi nasıl etkiliyorsa, tasarrufumuzu da döviz belirler oldu. Bütün bunların ötesinden Amerikan Doları veya Avrupa Euro’sunu en fazla kullanan AK Parti ekonomi yönetimleri oldu. Köprüler dolarla, otoyollar dolarla, havalimanları dolarla, şehir hastaneleri dolarla, elektrik garantileri dolarla... vs vs.

Peki bu ihaleleri kimler aldı? Bir elin sayılı parmakları kadar müteahhit. Döviz arttıkça bu kişilerin para kazandığını ifade eden Kahveci, “Hatta ABD’de enflasyondan bile korunuyorlar. Onlara verilen Hazine garantileri ABD enflasyonu oranında dolar bazında artıyor. O nedenledir ki, 2011 yılında 35 dolar olan Osmangazi Köprüsü artık 45 dolar oldu. 10 yıl sonra 55-60 dolar öderiz artık” diye yazdı.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU