Helikopterden atıldığı iddia edilen Servet Turgut'a ne oldu?

Van'da helikopterden atıldığı iddia edilen Servet Turgut, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: Twitter

Van'ın Çatak ilçesinde "Yıldırım-10 Norduz" operasyonuna çıkan askerler tarafından Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Çığlıca köyünün Yoğurtlu mezrasında 11 Eylül’de gözaltına alındıktan 2 gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında oldukları ortaya çıkan ve Osman Şiban’la birlikte helikopterden atıldıkları iddia edilen 7 çocuk babası Servet Turgut, yoğun bakım servisinde yaşamını yitirdi.

Turgut'un yaşamını yitirmesine ilişkin DEVA Partisi ve HDP'den açıklama geldi. Gelecek Partisi yaptığı açıklamada ise, "Helikopterden Atıldığı İddia Edilen Servet Turgut’a Ne Oldu" diye sordu

"Oyalandığımızı düşünüyoruz"

Bianet'e konuşan Servet Turgut’un abisi Naif Turgut, kardeşinin ölümüyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Naif Turgut şunları kaydetti:

Bizi gece yarısı aradılar. Kardeşimin öldüğünü söylediler. Apar topar hastaneye geldik. Bu kez de ‘hayır ölmedi doktorlar masaj yaptı, hayatta’ dediler. Biz anlamadık. Bu şekilde oyalandığımızı düşünüyoruz. O sırada Emniyet Müdürleri’ni ve Başhekim’i çağırmışlar. Bu sırada bir plan yaptıklarını düşünüyorum. Bizi oyaladılar, belki ölüm raporunu değiştirecekler mi düşünüyoruz. Bizim ciğerimiz yandı başkalarının da yanmasın.

Turgut'un avukatı:Kesin ölüm sebebi hala belli değil

BBC Türkçe'ye bilgi veren Turgut'un avukatı Hamit Koçak, cenazenin otopsi işlemlerinin ardından Van'ın Edremit ilçesinde toprağa verildiğini söyledi.

Van Adli Tıp Şube Müdürlüğü'ndeki otopsi hakkında bilgi de veren Koçak, otopsiye uzman bir heyetin katıldığını, detaylı bir otopsi yapıldığını, ailenin de hekim götürme hakkını kullanarak otopside bir doktor bulundurduğunu anlattı.

Otopside kendisinin de bulunduğunu ve otopsi raporunu gördüğünü anlatan Koçak, "Ön otopsi raporu çıktı ancak kesin ölüm sebebi belirlenemedi. Örnekler alındı. Morluklar, kırıklar rapora yazıldı. İç otopsi de yapıldı. Bunlar Trabzon Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gidecek. Oradan gelecek rapor ile kesin ölüm sebebi belli olacak" dedi.
 

bia.jpg
Osman Şiban / Fotoğraf: Bianet


Geçtiğimiz günlerde Euronews’e konuşan Osman Şiban ve Servet Turgut’un avukatlarından Baran Bilici ise olaya ilişkin şunları söyledi:

Bu gözaltı kararının neden olduğunu bilmiyoruz ancak örgütlü suçlara bakan birim tarafından verildiği için yardım, yataklık olduğunu tahmin ediyoruz. Ama bu sadece bir tahmin çünkü dosyada gizlilik kararı var ve bakamıyoruz. İlgili kişilerin içinde bulundukları ağır sağlık koşulları nedeniyle herhangi bir işlem de yapılamıyor çünkü her ikisinin de bilinci yerinde değil. Ama olay günü bir gözaltı kararını yerine getirmek için köye gidiliyor ancak kişilere bu karar tebliğ edilmiyor ya da kişilere gözaltı kararının gerekçesi anlatılmıyor. Gözaltı belirli şartlar çerçevesinde yapılır, ancak hiç bir işlem yapılmadan fiili bir yakalama var ve sonrası karanlık. Kolluk savcılık kararını hiçe sayarak kendi cezalandırma yoluna gitmiştir. Şu anda yapılan işlemler ise bu ağır suç ile ilgili. Bu nedenle bahsi geçen köydeki gözaltı kararı ile ilgili şu anda fiili gözaltı kararı ya da her hangi bir işlem yok. Bizim dosyamız ile ilgili Osman Şiban’ın ifadesi alınmaya çalışıldı ancak içinde bulunduğu ağır yaralanma nedeniyle bu mümkün olmadı. Savcı tutanak tuttu ve bekliyoruz.

Kim ne tepki gösterdi?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "devletin görevi işkence iddialarının üstünü örtmek değil" diyerek şunları kaydetti:

Köyünden helikopterle gözaltına alınan 55 yaşındaki Vanlı çiftçi Servet Turgut hayatını kaybetti. Devletin görevi işkence iddialarının üstünü örtmek değil, Turgut‘un gözaltındayken başına gelenleri aydınlatmaktır.Turgut’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum

HDP: Hesabı hukuk önünde sorulacaktır

HDP'den yapılan açıklamada ise, "Van’da helikopterden atılan #ServetTurgut hayatını kaybetti. Çok üzgünüz, öfkeliyiz. Turgut’u gözaltına alanlar onu katledenlerdir. Vatandaşına işkence eden ve katleden iktidar anlayışının hiçbir demokratik meşruiyeti yoktur. Bu insanlık suçunun hesabı hukuk önünde sorulacaktır" denildi

CHP: Bu ölümle ilgili söyleyecek bir sözünüz var mı?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Twitter üzerinden Milli Savunma Bakanlığı ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik'i etiketleyerek, "AK Parti olarak her şeye konuşan sizlerin bu ölümle ilgili olarak söyleyecek bir sözü var mı?" dedi.

Gelecek Partisi: Helikopterden atıldığı iddia edilen Servet Turgut’a ne oldu?

Turgut'un ölümüne ilişkin yazılı açıklama yapan Gelecek Partisi şunları kaydetti:

Van´ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül´de gözaltına alınan ve 13 Eylül´de Van Bölge Araştırma Hastanesi´nin yoğun bakımında oldukları ortaya çıkan Osman Şiban ve Servet Turgut'un helikopterden atıldıkları iddia edilmişti. Servet Turgut´un darp raporunda yüksekten düşme sonucu yaralanma ve entübe hasta notu yer almıştı. 20 gündür tedavisi süren Servet Turgut bugün hayatını kaybetti.

Van Valiliğince yapılan açıklama, dur ihtarına uymadıkları ve kaçarken düştükleri yönündeydi ancak görgü tanıklarının açıklaması bölgede herhangi bir yükseklik olmadığı ve Turgut´un helikoptere binmeden önce sağlıklı şekilde göz altına alındığı yönündeydi.

Resmi makamlar ve görgü tanıkları tarafından yapılan açıklamaların tutarsızlığı kamuoyunun şüphelerini artırmaktadır. İşkence iddiasının araştırılması bir hukuk devletinde mecburiyettir. İşkence bir insanlık suçudur ve mutlaka araştırılmalıdır.

Servet Turgut´a Allah´tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerken, adli makamları olayın aydınlatmak ve gereğini yapmak üzere göreve davet ediyoruz.
 

_114565747_d8018890-749b-4f0e-bb14-d26ff4372131.jpg
Servet Turgut / Fotoğraf: BBC Türkçe


Ne olmuştu?

Van’ın Çatak İlçesi’nden düzenlenen operasyon sonrası 7 çocuk babası Servet Turgut (55) ve 8 çocuk babası Osman Şiban (50) “şüpheli” sıfatıyla gözaltına alındı.

Tanıkların ve avukatların ifadesine göre, gözaltına alınan iki isim helikoptere bindirilerek götürüldü. Bu ifade, Valilik açıklamasıyla da doğrulandı.

Yakınları Turgut ve Şiban’dan iki gün boyunca haber alamazken, iki gün sonrasında şehir merkezindeki Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakımda olduklarını öğrendi.

Daha sonra hastane raporlarında “Yüksekten düşme sonrası emniyet tarafından sağlık ekiplerine bildirilerek 112 tarafından acile getirilmiş” ve “hasta olay günü acil uzmanınca helikopterden düşme sonrası yaralanma sonrası acile getirildiği belirtilerek yerinde ekonsultasyon (tanı konulmak) istenmiştir. Hasta acilde görülmüştür” ifadelerinin yer aldığı haberleri gündeme geldi.

Bu haberler sonrası Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, Servet Turgut için “şahsın dur ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığı gözlemlenmiş, mukavemet göstermesine rağmen yakalanıp usulüne uygun olarak muhafaza altına alınmıştır” iddiasında bulunulurken, açıklamanın devamında şöyle denildi:

Gözaltı işlemlerinin yapılması maksadıyla (2) şüpheli şahıs ve etkisiz hale getirilen (1) BTÖ mensubu operasyon bölgesinden helikopterle alınarak, 11 Eylül 2020 günü saat 19.00 sularında Van İl J.K.lığına getirilmiştir. Şüpheli şahıslar hazırda bekleyen ambulanslar ile öncelikle en yakın özel hastaneye, müteakiben Van Bölge Araştırma Hastanesine sevk edilmiştir. 

O.Ş isimli şahıs tedavi işlemlerinin tamamlanmasını müteakip 20 Eylül 2020 günü taburcu edilmiştir. S.T isimli şahsın tedavisine devam edilmektedir. 

İzahı yapılan iddialarla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Eylül 2020 tarihi itibarıyla adli süreç ve eş zamanlı olarak idarece idari soruşturma başlatılmış olup olay bütün boyutlarıyla titizlikle değerlendirilmektedir.

Yani Valilik “helikopterden atılma” ve “yüksekten düşme” iddialarının soruşturma konusu olduğunu doğrularken, Turgut’un kayalıklardan düştüğü iddiasına yer verdi.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe, Euronews, Bianet

DAHA FAZLA HABER OKU