Babacan'dan YEP açıklaması: Açıklanan ekonomik program Türkiye’nin fakirleştiğini hem tescil hem de ilan etmiştir

Bakan Albayrak'ın açıkladığı ekonomi programıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Babacan, bütçe açığının arttığını ve Türkiye'nin yeniden borç faiz sarmalına girdiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Babacan, "Bugün açıklanan ekonomik program Türkiye’nin fakirleştiğini hem tescil hem de ilan etmiştir" ifadelerini kullandı.

Programda açıklanan verileri değerlendiren Babacan, "2013 yılında 961 milyar dolara ulaşan milli gelirimizin bu yıl 702 milyara gerileyeceği, aynı dönemde fert başına gelirimizin 12.594 dolardan 8.381 dolara düşeceği açıklanmıştır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bütçe açığı tarihi seviyeye çıkmıştır"

Babacan, israf ve yanlış yönetim sonucu bütçe açığının tarihi yüksek seviyeye çıktığını söyleyerek şunları kaydetti:

Ekonomi yönetimini bıraktığım 2015 yılında 24 milyar TL olan bütçe açığının 2020 yılında tam on kat artarak artarak 239 milyar olacağı ve bu açığın 2023 yılına kadar da düşmeyeceği açıklanmıştır.

Türkiye'nin yeniden borç faiz sarmalına geri döndüğünü de vurgulayan Babacan, "Yıllık 53 milyar TL olarak bıraktığım bütçeden yapılan faiz ödemeleri, bu yıl 137 milyara, gelecek yıl ise 179 milyara çıkacaktır. Yüzde 27,5 olarak devrettiğim kamu borç yükü, bu yıl milli gelirin yüzde 41,1’e çıkacaktır" dedi.

"Yatırım olmadan istihdam oluşmaz, işsizlik sorunu çözülemez"

Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:

Yatırım olmadan istihdam oluşmaz, işsizlik sorunu çözülemez. Bu program yatırımcıların önünü görmesini sağlayacak, onların güvenini kazanacak gerçekçi ve tutarlı bir makroekonomik ve finansal çerçeve sunmamaktadır.Bu programda işsizlere, gelirini kaybedenlere, çiftçilerimize, esnafımıza, özetle tüm vatandaşlarımıza rahatlama sağlayacak somut adımları da görmüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde ülkemizin en acil ihtiyacı güven tesis etmektir. Hükümet önemli bir fırsatı heba etmiştir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU