ABD 2020 seçiminde Latin Amerikalılar belirleyici olacak

Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

ABD-2020 Başkanlık seçiminde Başkan Donald Trump ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden arasındaki yarışın son aşamasına giriliyor.

Birçok eyalet koronavirüs salgını nedeniyle sosyal hayata yeniden uyum için mücadele ederken, siyahlara yönelik polis şiddeti ve ekonominin durumuna ilişkin endişeler yaygın huzursuzluk olarak dikkat çekiyor.

ABD'de yaşayan 32 milyon Latin Amerikalı seçmen ilk kez 2020 seçimlerinde, başkanlık yarışının en büyük ırksal/etnik azınlığı olacak.

ABD tarihteki en büyük beyaz olmayan demografik grubu oluşturan Latin Amerikalılar (Hispanikler); 2020 başkanlık seçimlerinde yaklaşık 2 milyon yeni Latin seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Bu bağlamda Beyaz Saray'da kimin göreve başlayacağının belirlenmesinde Latinlere tarihi bir fırsat sunuyor.

Genel olarak kayıtlı az sayıda Latin başkanlık seçimlerinde oy kullandı. Parti söz konusu olduğunda, demokratların Latin seçmenler arasında önemli bir üstünlüğü var.

ABD'deki tüm ırksal ve etnik gruplarda kadınlar erkeklerden daha yüksek oranlarda oy kullanıyor. Bu durum özellikle Latin seçmenler arasında daha geniş bir uçurum oluşturuyor.

Latin seçmenler 2020 başkanlık seçimlerinde büyük bir fark yaratacağı beklenirken "Latin Dalgası" ve "Uyuyan dev" söylemlerine de inanıyorlar.

Pek çok anket şirketi Latin nüfusunun bir milyonun üzerinde olduğu eyaletlerde Latinlerin 2020 seçimlerini etkileyebileceğini gösteriyor.

Arizona, Florida, Nevada, Kuzey Carolina, Pennsylvania ve Teksas eyaletlerindeki Latin seçmenler bu eyaletlerde büyük bir fark yaratabilir. 

ABD'de Latin nüfusu 60,8 milyona ulaştı. Latinler ABD'de en genç ve hızlı büyüyen gruplarından. Pew araştırma şirketine göre, En büyük Latin nüfusuna sahip eyaletler arasında, (Florida (yüzde 56), California (yüzde 51) ve Teksas (yüzde 50) Latin nüfusunun yaklaşık yarısı oy kullanma hakkına sahip olacak.

Genç Latinler bu yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kritik bir konumdalar. Ancak genç Latinler sandık başına giderlerse belirleyici olabilecekler. 

Pew'e göre, Latin nüfusu içinde, Latin Amerika doğumluların payı düştükçe, ABD doğumlular büyümeyi tetikliyor.

Genel olarak Latinlerin yaklaşık üçte biri yabancı doğumludur. Yaklaşık 19 milyon Latin göçmen arasında, yaklaşık 8 milyonu izinsiz göçmenlerden oluşuyor.

Bu durum, seçim döneminde göç/men karşıtlığı meselesinin tartışılmasını sağlıyor.

Üstelik Amerika'daki iki genç Latinden biri dakika da bir 18 yaşına basıyor. Dolayısıyla pek çok uzman, genç Latinlerin oy vermeye giderlerse seçimin sonucunu değiştirebileceklerine inanıyor.

Teksas ve Kaliforniya'daki Latin seçmenler, sağlık hizmetleri, eğitim, ekonomik eşitsizlik ve göçmen mevzuatlarını en önemli sorunları olarak görüyor.

Latin seçmenlerini kazanmanın anahtarı "Latinas"dır. Latinas'ın oy verme gücü, bireysel oylarının ötesine geçiyor. Yani Latinler kendi içerisinde arkadaşları ve aileleri de oy kullanmaya teşvik edecekler.

Yani Latinler bireysel hareket etmekten daha çok ailece siyasi bir tutum alabiliyorlar. Ülkenin dört bir yanındaki taban örgütleri, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde olabildiğince çok sayıda oy kullanmak için kayıt yaptırarak aylar ve yıllar harcadılar.
 


Anketler Latinlerin Trump'ı seçmek istemediğini; ancak Biden'a da ihtiyatlı yaklaştığını gösteriyor

Telemundo/BuzzFeed News'in yayımlanan bir anketine göre, eğer seçim yarın yapılırsa, 18-34 yaş arasındaki Latinlerin yüzde 60'ı Biden için oy vereceğini söylerken, yalnızca yüzde 19'u Trump'a oy vereceğini söylüyor.

Yani genç Latin seçmenlerin çoğu, 2020 Kasım seçimlerinde Başkan Donald Trump yerine Joe Biden'ı destekliyor.

Texas Hispanic Policy Foundation ve Rice Üniversitesi'nin Baker Enstitüsü anketine göre, Biden, 2016'da Teksas'taki Latinler üzerinde Hillary Clinton kadar başarılı değil.

Ön seçimler de Latin seçmenler ezici bir çoğunlukla Senatör Bernie Sanders'ı desteklediler. Biden Demokrat adayı olduğundan bu yana, genç Latinler ihtiyatlı bir şekilde eski başkan yardımcısına destek verdiler.

Çünkü, bir partiyle belirli bir bağları yok, ayrıca Latinlerin çoğu ilk kez oy verecek olan seçmen grubunda.

Anket, 5 Haziran-22 Haziran tarihleri arasında, 638 Hispanik seçmenin çevrimiçi katılmasıyla hem İngilizce hem de İspanyolca gerçekleştirildi. 

Bu yıl, ABD genelinde 32 milyon gibi rekor oy kullanabilecek olan Latinler, 2020 seçimlerinde en büyük azınlık seçmeni olacak.

Anketlere göre, genç Latinlerin yaklaşık üçte ikisi (yüzde 64) kesinlikle Kasım ayında oy vereceğini söylüyor; yüzde 22'si de 'muhtemelen' oy vereceğini söylüyor.

Biden, genç Latinler arasında Trump'ın önünde giderken, Biden'ın da kazanacağına dair şüpheler de var. Seçimi kimin kazanmasını bekledikleri sorulduğunda, ankete katılan genç Latinlerin yüzde 53'ü Biden'ın kazanacağını söylerken, yüzde 52'si Trump'ın yeniden seçileceğini söyledi.
 

Flickr Erik Hersman.jpg
Fotoğraf: Flickr/Erik Hersman


Beyaz Saray'ın anahtarı Latinlerin elinde

Ankete göre genç Latinlerin yüzde 50'si Demokratlar; yüzde 13'ü Cumhuriyetçiler; yüzde 7 "diğer parti" şeklinde tercih yaparken, Latinlerin yüzde 30'u bağımsız ya da kararsız görüş belirttiler.

Cumhuriyetçiler kararsız ve Bağımsız Latin oy bloğunun seçimlerde "hala elde edilebilir" olduğuna düşünüyorlar.

Sonuç olarak Beyaz Saray'a girmek isteyen başkan adayı, genç Latinlerin desteğini almadan seçimi kazanamaz. Çünkü önümüzdeki 10 yıl boyunca, her yıl 1 milyon genç Latin seçmen oy kullanmaya hak kazanacak.

Meksika Devlet Başkanı, Beyaz Saray'ı ziyaret ettiğinde, Trump ABD-Meksika-Kanada Anlaşmasını kutladı ve "Hispanik Amerikalılar" hakkında basmakalıp sözler söyledi.

Latinler için eğitim ve finansal fırsatları artırmak için bir "Hispanik Refah Girişimi" yürütme emri imzaladı. Daha sonra bir kilisede Venezuelalılarla görüştüğü Güney Florida'yı ziyaret etti ve Dreamers olarak bilinen göçmenler için "vatandaşlığa giden yol"da Telemundo ile röportaj yaptı.

Eğer Biden, Trump'ın seçim mesajının/vaadlerinin önünü geçemezse Kasım ayında hazırlıksız yakalanabilir.

Ancak Latinleri bu ve önemsedikleri diğer konularla ilgili kendi planlarıyla meşgul ederse, Arizona gibi kilit eyaletlerde Trump'ın Hispanik desteğinin bir kısmını kırabilir.

Bağımsızlar ve banliyö seçmenler arasında Trump'ın desteği azalmış olsa da, Hispanikler arasındaki desteği sabit kaldı.

Bu arada, pek çok Latin seçmen, özellikle Arizona, Florida ve Texas gibi önemli eyaletlerde Biden'a henüz ısınamadı.

Cumhuriyetçiler, onlarca yıldır, serbest girişim, radikalizm karşıtlığı, ulusal güvenlik, eğitim seçimi, din, "yasa ve düzen" hakkında muhafazakar argümanlarla Hispaniklerden destek istedi.

'Latinler için Trump' kampanyası bu senaryoyu yakından takip ediyor.

Trump'ın Hispanik destekçileri, "Amerikan rüyalarını" nasıl yaşadıklarını anlattılar. Trump döneminde Latinler için işsizlik oranlarının düşük olduğunu, ev sahipliği oranlarının ise en azından salgın öncesinde yüksek olduğunu savundular.

Yakın tarihli bir Monmouth Üniversitesi anketi, Biden'ın siyah, Latin ve Asyalı seçmenler arasında yüzde 67'lik bir desteğe sahip olduğunu ortaya koydu; ancak renkli seçmenlerin olağan Demokratik birleşmesinin altında kaldı.

Mesela Hillary Clinton, 2016'da aynı demografiyi yüzde 74-21 ile kazandı.

Demokrat bir firma olan Equis Research'ün yaptığı ankete göre Arizona'da, ezici bir şekilde Meksikalı Amerikalı ve Demokrat Latin nüfusu Biden'ı yüzde 62-29 oranında destekliyor. 

Florida, Trump'ın Latinleri kazanmak için en büyük stratejilerinden biri olabilir. Eyalet nüfusunun çeşitliliği onu verimli bir zemin haline getiriyor; Black Lives Matter hareketini eleştiren ve Biden'ı pedofil olmakla suçlayan QAnon komplo teorileri, İspanyolca radyoya, muhafazakar haber sitelerine ve sosyal medya yayınlarına sızdırarak Trump'ın profilini güçlendiriyor.

Trump için kazanılması gereken bir eyalet olan Florida, siyasi gücü elinde tutan ve oradaki Latin oylarının en az yüzde 30'unu karşılayabilen oldukça büyük Cumhuriyetçi eğilimli bir Kübalı-Amerikalı nüfusa sahip. 

Geçtiğimiz 50 yılın siyasi tarihi bize, Trump'ın performansını Hispanikler arasında da tekrarlayacağını öğretiyor.

Değişim için bir yıl olsaydı, bu olabilirdi. Trump'ın, Black Lives Matter protestolarını asker yardımıyla bastırması, neredeyse 200 bin Amerikalıyı öldüren bir salgına verdiği zayıf tepki, bazı Hispanik-Cumhuriyetçilerin ona olan desteğini yeniden gözden geçirmesine neden olabilir. 

Ancak, onlarca yıldır Cumhuriyetçilere oy veren sağlam Hispanik üslerini ele geçirmek için Biden, ekonomi, eğitim, sağlık hizmetleri ve diğer politikalarda Latin Amerikalılara Trump'dan daha iyi olacağını açıklamak zorunda kalacak.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU