ABD’li havayolu şirketinin CEO’su: Uçakta virüs kapma olasılığı yüzde 1’in altında

ABD’nin düşük düşük maliyetli havayolu şirketi JetBlue Airways’in CEO’su maske kullanımı ve hava filtrasyon sistemiyle uçak içerisinde virüse yakalanma riskinin yüzde 1’in altında olduğunu söyledi

Fotoğraf: AFP

Küresel seyahat endüstrisinin en önemli etkinliklerinden Skift Global Forum’un koronavirüs salgınının etkilerinin tartışıldığı bu yılki etkinliği video konferans ile gerçekleşti. 

Donald Trump hükümetinin 1 Ekim’e kadar devam edecek, havacılık sektörüne marttan bu yana 25 milyar dolar ayıran, maaş destek programının bitmesine günler kala gerçekleşen etkinlikte ABD’nin büyük havayolu şirketlerinin yöneticileri de söz aldı. 

Amerikan Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Maya Leibman, “11 Eylül’ü, finansal krizleri, şirketimin birleşmelerini gördüm ancak içinde bulunduğumuz dönem krizlerden en büyük payı alır” değerlendirmesinde bulundu. 

Leibman kadar kötümser konuşmayan JetBlue Airways Yönetim Kurulu Başkanı Joanna Geraghty, ise tünelin sonunda ışığı görmek için aşıya ihtiyaç olmadığını söyleyerek Harvard’da yapılan bir araştırmayı referans gösterdi. Geraghty, araştırmada maske kullanımı ve hava filtrasyon sistemiyle uçak içerisinde virüse yakalanma riskinin yüzde 1’in altında olduğunun belirtildiğini söyledi. 

Geraghty, düşük maliyetli havayolu şirketi JetBlue Airways’in küçük bir şirket olduğu için daha az zarar gördüğünü ve uygun fiyatlı hizmetlerini artıracaklarını söyledi. 

American Havayolları ise kabin personelini ve yemek servislerini azaltırken teknoloji yatırımını iki katına çıkardı. Dokunmaya gerek kalmadan, QR kod okutularak kullanılan bagaj fişi bastırılması, kimlik doğrulaması için yüz tanıma teknolojisinin kullanılması bu yatırımlardan bazıları. 

Havayolu şirketlerinin sponsor olduğu ve hâlâ devam eden Harvard araştırmasının 19 Eylül’de yayımlanan ilk sonuçlarına göre ABD’de 11 bin kişi virüse maruz kalmış durumda. 

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) de temmuzda yaptığı açıklamada insanları uçakla seyahat etmeye ikna etmenin beş yıl sürebileceğini belirtmişti. 

100 bin kişilik istihdamın risk altında olduğunu söyleyen United Air Holdings CEO’su Scott Kirby ise maaş destekleri ile uzayan ücretsiz izinlerin pilot lisanslarının sona ermesiyle sonuçlanabileceğini söyledi. Kirby, “Bu durum, normale döndüğümüz zaman 50’den 100’e çıkma konusundaki kabiliyetimizi baltalayacak” dedi. 

United Airlines’ın günde 25 milyon dolar kaybettiğini ve bunun pek çok rakiplerine göre iyi bir miktar olduğunu söyleyen Scott Kirby, bütçe açıklarını kargo kolunu genişleterek azaltmaya çalıştıklarını söyledi. 

ABD’nin en büyük üçüncü havayolu şirketi Delta Airlines’ın CEO’su Ed Bastian ise uzun vadede seyahat endüstrisinde hatırı sayılır bir oranının sonsuza kadar kaybedileceğini söyledi. 


Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU