ABD’de Müslüman voleybolcu başörtüsü nedeniyle maça alınmadı

Liseli voleybolcu Najah, başörtü taktığı için maçtan atıldı. Tennessee eyaletinde kural değişikliği tartışılıyor

Aqeel "Başörtüm için mektup gönderip izin almamın gerekmesi benim için gerçekten çok garip" dedi (News4 WSMV Nashville)

ABD’nin Tennessee eyaletinin Nashville şehrindeki Valor Vollegiate Akademisi voleybol takımı oyuncusu 14 yaşındaki Najah Aqeel, liselerarası voleybol maçına başörtüsü nedeniyle alınmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 Eylül’de oynanan maç öncesinde takım koçu tarafından kendisine hakemin başörtüsü nedeniyle oynamasına izin vermeyeceğinin söylenmesi üzerine Aqeel, başörtüsünü çıkararak oynama ya da maçı seyircilerin arasından izleme seçenekleriyle karşı karşıya kaldı ve oynamamayı tercih etti. 

Hakem, kural kitabında başörtüsü takan sporcuların Tennessee Secondary School Atletic Association’dan (Tennessee Orta Eğitim Sporcu Derneği - TSSAA) izin alması gerektiğini belirten bir maddeye işaret etti. Liseli voleybolcu izninin olmadığını ama bunun önceki maçlarda sorun olmadığını belirtti. 
 

basortulu voleybolcu -aqeel ailesi.jpg
Valor Vollegiate voleybol takımı TSSAA'e başvuru yaptı ancak izin maç bittikten 30 dakika sonra geldi (Aqeel ailesi)


Aqeel, CNN’e “Kızgındım, üzgündüm ve şoktaydım çünkü bu kuralı daha önce duymamıştım. Bu maddenin kural kitabında hiçbir işi yok. Kural başörtüsünü ayrı tutuyor. Başörtüsü benim inancımın bir parçasıyken onun için neden izin almam gerektiğini anlamıyorum” diye konuştu. 

Federasyon yöneticisi: Çok üzgünüz

ABD’deki çoğu lise spor müsabakalarının kurallarını belirleyen The National Federation of State High School Associations’ın (Eyalet Liseleri Dernekleri Ulusal Federasyonu - NFSH) icra kurulu üyesi Karissa Niehoff, üniforma kurallarının esnetilebilir olduğunu ve eyaletlerin istisnalar yapabileceğini vurguladı. Niehoff şöyle konuştu: 

Genç kadının başörtü taktığı için maçtan atılması konusunda kalbimiz gerçekten kırık ve çok üzgünüz. Yetişkinler sağduyulu olmalıydı. Hakemin, genç kadının oynamasına izin vermesi ve maçtan sonra, bundan sonraki müsabakalar için mektup göndermesi gerektiğine işaret etmesi doğru yaklaşım olurdu.

NFSH’in üniformalar hakkında kesin kuralları var. Kural kitabında “Başörtü ya da diğer dini ögeler takmak isteyen sporcular eyalet derneğinden izin almalıdır. Aksi takdirde, yasaktır” ibaresi yer alıyor.

Niehoff, NFSH’in inançla ilgili ögeler hakkında yeni bir dil kullanmaya hazırlandığını böylece diğer sporcular için tehlike oluşturmadığı sürece bu ögelerin gelecekte sorun olmayacağını belirtti.

“Çağdışı kural”

Valor Collegiate Akademisi’nin spordan sorumlu yöneticisi Cameron Hill, CNN’e, Aqeel’in oynamasını engelleyen kuralın farkında olmadıklarını, kuralı çağdışı ve baskıcı olarak nitelendirdiklerini söyledi. 

Okulun Instagram hesabından yaptığı açıklamadaysa şu ifadelere yer verildi:

TSSAA’den onay alabildik ve artık oyuncuların başörtüsü giyebilmesi için gereken iznimiz var. Ancak Müslüman kadınların başörtülerini takmak için izin verilmesine gerek duymadığını eyaletimizin anlamasını istiyoruz. Bu kural adaletsiz ve ayrımcıdır. Tüm öğretmenlerimizle, ailelerimizle ve onların inançlarını serbest ve açık bir şekilde ifade etme özgürlükleriyle dayanışma içindeyiz. Spor kurulumuz bundan sonra bir oyuncunun herhangi bir ayrımcı sebepten dolayı oynaması engellendiğinde spor takımlarımız maça devam etmeyerek oyuncuyla dayanışma içinde olacağını bildiren bir karar aldı. Valor Collegiate bu mantıksız kurala karşı ve bu kuralın değiştirilmesini savunuyor.

“Anayasal Haklar Sorunu”

Olay, Amerikan Müslüman toplumunun da tepkisini çekti. Amerikalı Müslümanlar Danışman Konseyi’nin İcra Kurulu Direktörü Sabina Mohyuddin, yaptığı açıklamada “Anayasayla korunan haklarını uygulamak isteyen Müslüman kızlar spora tam anlamıyla katılmak için Tennessee’de neden fazladan bir engele sahip olsunlar? Bu kural 14 yaşındaki bir öğrenciyi akranlarının önünde küçük düşürmek için kullanıldı. (...) Bütün eyalette spor yapan Müslüman kızlarımız var. Günümüzde spor yapmak için dini bariyerler olmamalı. Bu kural Müslüman kızlara Müslüman olmak için izin almaları gerektiğini söylemeye benzer” ifadelerine yer verdi.
 

Independent Türkçe, CNN, The Root

DAHA FAZLA HABER OKU