Artan Kovid-19 vakaları sonrası İspanya, Fransa ve Birleşik Krallık tedbirleri üst seviyeye çıkardı

Avrupa'da koronavirüs vaka sayıları hızla yükselmeye devam ediyor. Son 24 saatte Fransa'da 13 bin 72, İspanya'da 11 bin 289, Birleşik Krallık'ta 6 bin 178 yeni vaka tespit edildi

Fotoğraf: Reuters

Yeni tip koronavirüs salgınının tekrar yükselişe geçtiği İspanya, Fransa ve Birleşik Krallık'ta son can kaybı ve vaka sayıları açıklandı.

Fransa Halk Sağlığı Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, virüs bulaşan kişi sayısı, son 24 saatte 13 bin 72 artışla 481 bin 141'e yükselirken, 3 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 31 bin 459'a ulaştı.

Son 7 günde 4 bin 244 kişinin hastanelerde tedaviye alındığı, bunlardan 675'inin yoğun bakımda yattığı ülkede Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 6,2'ye çıktı. 

Fransa'da yoğun bakımdaki hasta sayısında yaşanan artışla salgının seyri kötüleşmeye devam ediyor.

Ülkede yeni tedbirler alındı

Sağlık Bakanı Olivier Veran, Bakanlar Kurulunun ardından düzenlendiği basın toplantısında, ülke çapında aralarında Paris, Bordeaux, Lyon ve Toulouse'un bulunduğu 10 kentin "ileri alarm bölgesi" olarak tanımlandığını, bu kentlerde her 100 bin kişide 150, 65 yaş üstü her 100 bin kişide 50 vaka görüldüğünü belirtti.

Veran, bu kentlerde büyük çaplı etkinliklerin yasaklandığını, kamusal alanlarda en fazla 10 kişinin bir araya gelebileceğini, spor salonlarının kapatılacağını ve 28 Eylül'den itibaren bar ve restoranların en geç saat 22.00'de kapanacağını duyurdu.

Fransa genelinde salgın durumunun kötüleştiğini kaydeden Olivier Veran, ileri alarm bölgesi listesinin her hafta güncelleneceğini aktardı.

Bakan Veran, Aix-Marseille ve Guadeloupe bölgelerinde de cumartesi gününden itibaren tüm bar ve restoranların 15 gün süresince tamamen kapanacağını ifade etti.

Fransa'da, 19 Eylül'de 13 bin 498 vakayla salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük vaka sayısına ulaşılmıştı.

İspanya'da vakalar yüksek seyrediyor

İspanya'da Sağlık Bakanlığı, toplam vaka sayısını 11 bin 289 artışla 693 bin 556 olarak güncelledi.

Son 7 günde Kovid-19'dan 517 kişinin hayatını kaybettiği ve salgından ölenlerin toplam sayısının 31 bin 34'e çıktığı kaydedildi.

Madrid'de yerel yönetim askerlerden acil yardım istedi

Ülke genelinde yeni vakaların en fazla görüldüğü yer olan başkent Madrid'de serbest dolaşıma kısıtlama getirilen mahallelere yenilerinin eklenmesi ve ilave tedbirlerin alınması gündeme geldi.

Madrid özerk hükümeti, Kovid-19 ile mücadelede alınan önlemlerin kontrolünde askerlerin de görev alması için acil yardım istedi.

Yerel yönetim yetkilileri ayrıca, bölgedeki sağlık personeli açığını kapatabilmek için, Madrid'de yaşayan ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışından geldiklerinden diplomalarında denklik sorunu yaşayan 300 kadar göçmen doktorun, bir an önce kabul edilmeleri yönünde çalışma başlattıklarını duyurdu.

Madrid Tabipler Odası Başkan Yardımcısı Angela Hernandez, hastanelerdeki yoğunluğun arttığı ve sağlık çalışanlarının sayısının da yetersiz kaldığını kaydetti.

Birleşik Krallık'ta üçüncü en yüksek günlük vaka 

Birleşik Kralık Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 37 artarak 41 bin 862'ye ulaştı.

Son 24 saatte 6 bin 178 yeni vaka tespit edildi. Bu, salgının başından bu yana görülen en yüksek üçüncü vaka sayısı oldu.

Ülkede, 1 Mayıs'ta 6 bin 201 ve 5 Nisan'da da 6 bin 199 vaka sayısı açıklanmıştı. Toplam vaka sayısı ise 409 bin 729'a yükseldi.

Üst düzey tedbirler alındı

Başbakan Boris Johnson'ın dün açıkladığı, yarından itibaren geçerli olacak yeni önlemler kapsamında tüm bar ve restoranlar sadece masalara hizmet verecek ve saat 22.00'de kapanacak. Perakende mağazaları ve taksiler ile konaklama sektöründeki mekanlarda da maske takmak zorunlu olacak. 28 Eylül'den itibaren düğün törenlerine katılacak kişi sayısı 30'dan 15'e düşürülecek.

Stadyumların 1 Ekim'de kısmen yeniden açılmasına ilişkin plan da rafa kaldırıldı.

Yeni önlemler kapsamında ayrıca, maske takmama veya 6 kişi kuralını çiğnemenin cezası 2 katı artırılarak 200 sterline çıkarıldı.

Hükümet, bu konuda askerden destek alma seçeneğini de masada tutuyor. Johnson, bu kısıtlamaların 6 ay süreyle geçerli olabileceğini söylemişti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU