Ayasofya'da keşif: Menfezlerin 3 boyutlu taramasında yer altı mekanları belirlendi

Ayasofya'da yeni yer altı mekanları keşfedildi. Tarihi binanın altındaki menfezlerinin 3 boyutlu görüntülenmesi projesinde elde edilen veriler, Uluslararası Ayasofya Sempozyumu'nda bilim dünyasıyla paylaşılacak

Ayasofya'da 24 Temmuz'da ilk cuma namazı kılınmıştı / Fotoğraf: AA

Ayasofya’yı 1483 yıldır havalandırarak ayakta tutan yer altı menfezleri 3 boyutlu olarak görüntülendi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nden (FSMVÜ) yapılan açıklamaya göre, üniversite ve Ayasofya Müzesi iş birliğiyle Ayasofya’nın müze olarak kullanıldığı dönemde başlayan Ayasofya Yeraltı Yapılarının 3 Boyutlu Görüntülenmesi ve Belgelenmesi Projesi ile 900 metrelik yer altı menfezleri ve yapılarının 3 boyutlu taraması yapıldı.

Daha önce girilemeyen yerlere girilerek yeni yer altı mekanlarının keşfedildiği projenin sonuçları sempozyum ile bilim dünyasına sunulacak.

Ayasofya'nın sosyal, ekonomik ve politik koşullar nedeniyle yapılı çevresiyle birlikte geçirdiği değişikliklere odaklanan Uluslararası Ayasofya Sempozyumu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından 24-25 Eylül 2020’de çevrimiçi olarak düzenlenecek. Sempozyum YouTube’da Uluslararası Ayasofya Sempozyum hesabından takip edilebilecek.

Ayasofya’nın daha önce keşfedilmemiş yeraltı yapılarında hava sirkülasyonunu engelleyen moloz ve çamur birikintilerinin giderilmesine yönelik gerçekleşen proje ile yapının sürdürülebilir korunmasına katkı sağlamak amaçlanıyor.

Açılış konuşmalarını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın yapacağı uluslararası sempozyum 7 oturumda gerçekleşecek.

 

thumbs_b2_2bf8deec4360203d85f384c94ffe6fef.jpg
Fotoğraf: AA

 

86 yıl aradan sonra ibadete açıldı

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz'da yaptığı açıklama ile, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti..

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934’e kadar cami olarak kullanılan tarihi bina daha sonra 86 yıl müze olarak hizmet vermişti.  

Ayasofya 24 Temmuz’da kılınan cuma namazı ile yeniden cami olarak ibadete açılmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU