Kusurlu sürücü için artık zorunlu trafik sigortası daha pahalı olacak

Yeni düzenlemeye göre trafik sigortası yapılırken kişinin ceza puanı ve ehliyetine el konulma süresi prim tutarına etki edecek

Kurallara uymayan sürücüler daha fazla trafik sigortası primi ödeyecek / Fotoğraf: Vikipedi

Trafik sigortası prim belirleme usulünde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre, trafik kurallarını ihlal eden sürücüler daha fazla trafik sigortası ödeyecek.

 

Araç sigortası resmi gazete.jpg

Trafik sigortası prim belirleme usulündeki değişiklik Resmi Gazete'de yayınlandı

 

Buna göre, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında, tarife uygulama esasları hakkındaki yönetmeliğe "Risk değerlendirmesinde esas alınabilecek trafik kuralı ihlalleri sonucu sürücülere uygulanan ceza puanları ile sürücü belgelerine el konulma süresi ve nedenleri sigorta priminin tespitinde kullanılabilir" ibaresi eklendi. 

Böylece, sürücülerin trafik kuralları ihlali sonucu aldığı ceza puanları, sigorta primi belirlenirken dikkate alınacak. Ehliyete el konulma halinde ise bunun süresi ve nedenleri de sigorta priminin tespitinde dikkate alınacak. Dolayısıyla, trafik kurallarını ihlal eden ceza puanı uygulanan sürücüler, daha fazla trafik sigortası ödeyecek. 

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Turusan Bağcı, Avupa’da kişiye özel sigorta prim uygulamaları olduğunu belirterek, ehliyet ceza puanları ve bunları alma şekillerinin trafik sigortası primlerini artırabildiğini söyledi.

Bağcı, “Sigorta şirketleri sürücülerin ceza puanlarına ve bunları alma sebeplerine göre trafik sigortası primlerini indirimli tarifeden değil, sürprimli ( Sigortacının normal prim ile sigorta edemediği rizikolar için sigortalıdan istediği ek ücret) cezalı tarifeden yapabilecekler. Bu da en üst cezalı prim olan bin 800 ile 2 bin liraya kadar daha fazla prim ödemeniz anlamına geliyor” dedi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU