Habertürk yazarından Adalet Bakanı Gül’e: Bu atmosferin sorumlusu toplum mu ki bize kızıyorsunuz?

"Dediğiniz gibi adalet, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde gerçekten tecelli ettiğinde kimse toplum yargıçlığına soyunmaz"

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Kübra Par, “Kimse toplum yargıçlığına soyunmasın” soyunmasın diyen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kübra Par, isim vermeden televizyoncu Müge Anlı’yı işaret ederek “kimsenin toplum yargıçlığına soyunmaması gerektiğini” söyleyen Adalet Bakanı Gül’ü, yargıdaki sorunları hatırlatarak şöyle eleştirdi:

“Şu tutuklansın, bu serbest bırakılsın” kampanyaları... Televizyon programlarında çözülen cinayetler... Haksızlığa uğradığında derdini karakoldan önce sosyal medyada anlatan insanlar...Bütün bunlardan yakınan bir açıklama yapmış Adalet Bakanı Abdülhamit Gül. “Kimse toplum yargıçlığına soyunmasın” demiş. Bu çağrınız elbette özünde doğru, iyi, güzel ama bu atmosferin oluşmasının sorumlusu toplum mu ki bize kızıyorsunuz Abdülhamit Bey?

Tutukluluk süreleri uzatıldıkça uzatılıp siyasi cezalara dönüşmediğinde... FETÖ borsası iddiaları akıllara bile gelmediğinde... Sahte delillerle, kumpaslarla masum insanlar yıllarca hapis yatmadığında... Toplum vicdanını yaralayan kararlara imza atılmadığında... İnsanlar mahkemeye başvurduğunda adaletin yerini bulacağına inandığında... Yargıya güven tesis edildiğinde...

Yani kısacası sizin de dediğiniz gibi adalet, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde gerçekten tecelli ettiğinde kimse toplum yargıçlığına soyunmaz. O atmosferi oluşturacak adımlar atılmadan sadece iyi niyetli sözlerle sonuç alınması mümkün değil maalesef.

Gül, geçen gün yaptığı açıklamada Müge Anlı’nın ismini vermeden şunları söylemişti:

Yargının bu anlamda bir hatası varsa düzeltme mekanizmaları da hiç şüphe yok ki vardır. Kollukta yine ifadeler alınır, yargı mensuplarının talimatıyla yakalamalar yapılır, şüpheli sanık haline gelir ve ceza verilmesi veya beraat etmesi de yine hakimin, mahkemenin işidir. Toplum yargıçlığına soyunanların işgüzarlığı adalete hizmet etmiyor, etmesi de mümkün değildir.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU