CHP’li Tanrıkulu: Bir öğrenci öğreniminin başında anadilinden ayrı kalamaz

"Ama bu üniversiteye kadar da devam etmez, resmi dili öğrenmesine kadar sürer, sonrasını resmi dili olan Türkçe ile devam ettirir"

Fotoğraf: Twitter

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde CHP’nin anadilde eğitim konusunu işledi.

Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI) toplantısında yaptığı ifade edilen şu konuşmayı aktardı:

Çocuğun ilk iki veya üç okul yılında eğitimini asıl olarak anadilde yapması, paralel olarak resmi dili de öğrenmesi, üçüncü veya dördüncü sınıfta resmi dile geçmesi, bir çözüm yolu. Kürt meselesinin çözüm yeri, Meclis’tir. Özellikle bu sorunun çözümünde aydınların desteğine çok ihtiyaç bulunuyor. Bu sorunu biz çözeriz…

Sarıkaya, daha sonra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun kendisine yaptığı açıklamayı yazdı:

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nu arayıp, anadilde öğrenimde gelinen son noktaya nasıl varıldığını sordum… BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden yola çıktıklarını belirterek başladı. Sözleşmede yer alan “Çocuğun üstün (yüksek) yararı” usulünden hareket edildiğini belirtti. Tanrıkulu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle işi siyaset dışında tutmalıyız. Bir öğrenci öğreniminin başında anadilinden ayrı kalamaz. Ama bu üniversiteye kadar da devam etmez, resmi dili öğrenmesine kadar sürer, sonrasını resmi dili olan Türkçe ile devam ettirir.”

İlkokulda zorla ilk sınıftan zorlanan çocukların, Türkçe öğrenmesinin daha geciktiğini, oysa ilk sınıfta Türkçeyi anadili ile öğrenen çocukların kalıcı ve temiz bir Türkçeye ulaştığını belirtti.

“Bu mesele Kürt sorununda bütün tarafların uzlaştığı kırılma noktası haline geldi, bunun ortadan kaldırıp, gerekçeyi yok etmek gerekir” deyip ekledi:

“Bizim resmi ve ortak dilimiz Türkçedir, bunu kimse inkar edemez. Getirdiğimiz model aslında Türkçeyi güvence altına almaktır, anadili yasaklamak değil.”

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU