YSK bugün AK Parti'nin Büyükçekmece ile MHP’nin İstanbul ve Maltepe itirazını görüşüyor

MHP olağanüstü itirazla İstanbul ve Maltepe’de seçimlerin iptali için YSK’ya başvurmuştu

AK Parti’nin İstanbul’da seçimlerin iptali için yaptığı başvuru için ilçe seçim kurullarının 5 gün araştırma yapmasını isteyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), gündeminde MHP’nin İstanbul geneli ve Maltepe ile AK Parti'nin Büyükçekmece'de seçimlerin iptali başvurusu var.

MHP’nin itiraz gerekçesi

MHP, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatayı aldığı gün 17 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK’ya başvurmuştu.

MHP’nin Maltepe ilçe sandık kurullarında görevlendirilen, başkan ve asil üyelerin, 962’sinin Seçim Kanunu’nda gereken şartları taşımadığı, sandık kurulu yetkililerinin 479’unun il ve ilçe dışından Maltepe’ye atandığı iddia edilmişti.

Çok sayıda belediye çalışanının da sandıklarda görevlendirildiği öne sürülen MHP’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde “Bu durum sandık sonuçlarına bakılmaksızın suçtur. Ortada tam bir kanunsuzluk vardır” ifadeleri yer almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti’nin itirazı için ilçe seçim kurullarına 5 gün süre

YSK'nın dün aldığı kısa kararda AK Parti'nin "6 bin 539 sandıkta sandık kurulu başkanının, 13 bin 84 sandıkta sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı" iddiasının da araştırılmasına karar verilmişti. 

Sandık kurulu başkan ve memur üyelerinin görevlendirilmelerine esas alınan listelerin, hangi kurumlardan temin edildiği de belirtilmek suretiyle ilgili ilçe seçim kurullarından gönderilmesi istendi. 

Bu listeler dışında görevlendirme yapılmışsa, hangi sebeple ve hangi kurumdan görevlendirme yapıldığının sorulmasına, bunlardan mazeret bildiren veya seçim günü göreve gelmeyen varsa bunların listesinin de ilgili ilçe seçim kurullarınca gönderilmesi talep edildi. 

"KHK ile kamu görevinden çıkarılan 12 kişinin sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görevlendirildikleri" iddiasıyla ilgili de adı geçenlerin nasıl görevlendirildiğinin ilgili ilçe seçim kurullarından sorulmasına karar verildi. 

YSK, ara karar gereklerinin 5 gün içinde ilgili ilçe seçim kurullarınca kurul halinde toplanılarak yerine getirilmesini kararlaştırdı. 

Buna göre, araştırılması istenen konularla ilgili ilçe seçim kurullarının çalışmalarını 5 gün içinde tamamlamasının ardından YSK üyeleri gelen cevapları ele alacak.

Bu sürecin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son kararın verilmesi bekleniyor.

YSK’dan KHK’lı seçmen kararı

YSK üyeleri Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan ihraç edilenlerin oy kullanamayacağı yönündeki itirazı ara kararla reddetti. 

AK Parti, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan 14 bin 712 kişinin oy kullandığını tespit etmiş ve olağanüstü itiraz yöntemiyle YSK'ya başvurarak oyların geçersiz sayılmasını istemişti. 

Kurul, AK Parti'nin KHK ile kamu hizmetinden çıkarılanların seçmen sayılmaması konusundaki iddialarıyla ilgili araştırma yapılmasına gerek görmedi. Böylece, KHK'lı seçmenlerin oy kullanabileceğine karar verdi. Kurulun iki üyesi çoğunluk görüşüne katılmadı. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU