Müjdat Gezen'in savcılık ifadesi The Independent Türkçe'de: Ben onu mizah olsun diye söyledim

Gezen: Konuşmam doğrudur. Mizah olsun diye söyledim. Benim herhangi bir cumhurbaşkanına hakaret etme kastım yoktur

2

Ali Dağlar

UĞUR Dündar’ın Halk Arenası programında Cumhurbaşkanına Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla bu sabah savcıya ifade veren sanatçı Müjdat Gezen’in ifadesine Independent Türkçe ulaştı. Avukatı Celal Ülgen ile beraber ifade veren Gezen, “Sahnede de bu cümleyi kullanıyorum” diyerek konuşmasında suç unsuru olmadığını söyledi. 

Gezen: Mizahi eleştiri yaptım

Savcı, şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığı Müjdat Gezen’e yönelik suçlamayı tutanağa göre şöyle okudu: 

21 Aralık günü Halk Arenası programında yapmış olduğunuz konuşmada; ‘Ben sana bir şey söyleyeyim Uğur bak burada valla Türkiye’de kıyamet kopsa bunların kılı kıpırdamaz. Ya sana söyleyeyim görüyorsun ya birçoğunun bunların sarayları da vardır. Beşiktaş falan da saydı da Kadıköy’de oturanlar için sen Kadıköy’de oturuyorsun değil mi ben de öyle, ben de senin gibi seni beni bizi Türkiye’de kıyamet kopsa bunların kılı kıpırdamaz. Ya herkesi azarlıyor, herkese parmak sallıyor, herkese haddini bil diyor. Kardeşim böyle bir şey. Bak Recep Tayyip Erdoğan, sen benim vatanseverliğimi sınayamazsın, haddini bil’ şeklinde konuşmalarınıza ilişkin savunmanız nedir?

Gezen, tutanağa geçen şekliyle şu savunmayı yaptı:

Halk Arenası programında yapmış olduğum konuşmam doğrudur. Bu konuşma mizah olsun diye söyledim. Benim herhangi bir Cumhurbaşkanına hakaret etme kastım yoktur. Cumhurbaşkanı grup toplantısında ‘Bu Kadıköy’de oturanlar kaymak tabakadır. Türkiye yıkılsa umurlarında değildir’ demiştir. Ben de Kadıköy’de oturduğumdan dolayı bu durumu eleştirmek amacıyla bu sözler söylenmiş değildir. Ben tiyatrocuyum. Sahnede de bu cümleyi birebir kullanıyorum. Çünkü tiyatrom Kadıköy’de. Tiyatromda komedi oyununda bu sözleri orada da söylüyorum. Söylememdeki amaç mizahi bir eleştiridir. Kimseye hakaret etme kastım yoktur. Cumhurbaşkanına da asla bir hakaret kastım yoktur. Ben üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum.

 

Av. Ülgen: Soruşturma siyasi iktidarın aleyhine gelişir

Müjdat Gezen’in avukatı Celal Ülgen de tutanağa göre müvekkilini şöyle savundu: 

Müvekkilimiz Halk Arenası’na bir başka mizah ustası Metin Akpınar ile beraber çıkmış ve baştan sona kadar da hem salondaki izleyicileri ve hem de ekran başındaki izleyicileri güldürmüştür. Bir mizah konusunun Cumhurbaşkanına hakaret olarak algılanması ne TCK 299. Madde unsurlarına girer, ne de demokrasi teamüllerine uygun düşer. Her eleştirinin Cumhurbaşkanına hakaret suçu gibi soruşturmaya konu yapılması aslında siyasi iktidarın aleyhine gelişir. Rejimin adı değişebilir. Bu nedenle hoşgörülü olmak özellikle mizaha hoşgörü göstermek siyasetçilerin vazgeçilmez tavrı olmalıdır. Bu açıdan herhangi bir suç unsuru da yoktur bu sözlerde.
 

DAHA FAZLA HABER OKU