Trump'ın göçmen kökenli eski eşi "Göçmenler kadınlara tecavüz ediyor" sözleriyle infial yarattı

Program sunucusu, ABD'ye dışarıdan gelen insanlarla ilgili karalayıcı ifadeler kullanan Ivana Trump'a kendi göçmen kökenini hatırlattı, izleyicilerden de sert eleştiriler geldi

Ivana Trump katıldığı programda öfke uyandıran açıklamalar yaptı (Loose Women)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çek asıllı eski eşi Ivana Trump, göçmenleri "hırsızlık yapmak ve kadınlara tecavüz etmekle" suçlayarak büyük tepki çekti.

Trump'la 15 yıl evli kalan Ivana Trump katıldığı "Loose Women" adlı programda tartışmalı açıklamalarda bulundu.

Sun'ın haberine göre Başkan Trump'la aynı görüşleri paylaştığını belirten 71 yaşındaki eski model, "O, inandığım her şeyin savunucusu. O da Cumhuriyetçi ben de. Göç meselesi başta olmak üzere pek çok başarı elde etti" dedi.

Eric, Ivanka ve Donald Jr'ın annesi Ivana Trump kendi kökenini de hatırlatarak şöyle devam etti:

Ben bir göçmenim ama bu kişiler bu ülkeye yasal yollarla girmek, bir iş sahibi olmak, diğer tüm Amerikalılar gibi vergilerini ödemek zorunda… Birçoğu Amerikalılar gibi giyinmiyor bile. İstediklerini giyiyorlar… Dahası işleri yok, hırsızlık yapıyorlar, kadınlara tecavüz ediyorlar. Bu bizim fikrimiz değil.

Bu yorumlar üzerine araya giren sunucu Jane Moore, "Az önce göçmenler hakkında söylediklerini birçok kişi epey saldırgan bulabilir. Sen de bir göçmensin. Bazı insanların sadece daha iyi bir hayat istediğini anlamıyor musun? Onları tanımlama şeklin çok insafsızca" dedi.

Ivana Trump ise "İnsafsızca fakat herkes ayağa kalkıp kendisini toparlamak zorunda. Gidip düzgün bir şekilde vizeye başvurup Amerika'ya öyle gelsinler. Buraya gelebilir ve sınırı usulüne göre geçebilirler" karşılığını verdi.

İzleyiciler Ivana Trump'ı eleştirip sunucuyu takdir etti

Dinleyenleri öfkelendiren bu açıklamalara tepki gecikmedi.

Twitter'da bir kullanıcı, "Ivana Trump'ı neden yayına alırlar ki! Fikirleri mide bulandırıcı. En azından ona karşı çıkın ya da fikirlerini sorgulayın" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başka bir izleyici de sunucu Moore'un müdahalesinden övgüyle bahsederek, "Bu saçma ve saldırgan Trump kadınına karşı koyduğun için aferin sana Jane Moore. Ivana ne kadar da korkunç fikirlere sahip" ifadesini kullandı.

Bir diğer kullanıcı attığı tweet'te "(Ivana'nın) fikrinin ne kadar tiksindirici olduğunu söylemekten korkmadığı için Jane'i takdir ediyorum" yorumunda bulundu.

Başka bir paylaşımdaysa "Aman Tanrım! Korkunç bir şey bu. Ivana göçmenlerin kadınlara tecavüz ettiğini, hırsızlık yaptığını, iş sahibi olmayıp vergi ödemediğini söylüyor. Bu insanların Amerikalılar gibi giyinmemesinden rahatsız oluyor. Midem bulandı" ifadeleri kullanıldı.

Göçmen karşıtı duruşuyla tanınan Başkan Trump gerek seçim döneminde gerekse Ocak 2017'de Beyaz Saray'a geçişi sonrası bu konuda birçok tartışmalı açıklamaya imza atmıştı.
 

afp.jpg
Donald Trump ve Ivana Trump, 1989'da bir etkinlikteyken (AFP)


2017'de Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu 7 ülkenin (Irak, Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen) vatandaşlarına ülkeye giriş kısıtlaması getiren Trump, diğer yandan Meksika sınırına duvar örülmesi ve göçmen çocukların ailelerinden ayrı gözaltı merkezlerinde tutulması uygulamalarıyla sert eleştirilere maruz kalmıştı.

"Ivanka çok zeki, ABD'nin ilk kadın başkanı olabilir"

Diğer taraftan Ivana Trump tepki çeken açıklamalara yer verdiği programda kızından da övgüyle bahsetti.

Babasının Beyaz Saray'da danışmanlığını yapan 38 yaşındaki Ivanka Trump hakkında konuşan Ivana Trump kızının "ABD'nin ilk kadın başkanı olabileceğine" inandığını söyledi.

Hill'in haberine göre Ivana Trump, "(Ivanka) her gün Beyaz Saray'da. Her gün babasının yanında. Etrafta olan biten her şeyi biliyor. Çok zeki. Güzel. Son modaya uygun. Bundan daha fazlasına sahip olabilir misiniz?" dedi.

 

Independent Türkçe, Sun, Hill  

DAHA FAZLA HABER OKU