Cumhuriyetçi vekil: Teksas’taki göçmen gözaltı merkezlerinde gördüklerim içler acısı

Avukatlar göçmen çocukların günlerce duş alamadığını, dişlerini fırçalayamadığını ve beton zeminlerde uyuduğunu söylüyor

ABD'ye yasa dışı yollarla giren göçmen ailelerin çocukları, Teksas'ta bulunan gözaltı merkezlerinde kafesler içinde tutuluyor / Fotoğraf: The Independent 

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Michael McCaul ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan göçmen gözaltı merkezlerinin şimdiye dek gördüğü “en kötü” şartlara sahip olduğunu söyledi.

Kongre’nin ABD-Meksika sınırına yakın bir noktada tutulan genç kişiler için “minimum düzeyde” insani yardım paketi hazırlaması gerektiğini söyleyen McCaul politikacıları bu korkunç şartlar karşısında yeterince adım atmamakla suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CBS’in Face the Nation programına yaptığı açıklamada McCaul “Kongre’de geçirdiğim 15 yıl boyunca orayı ziyaret ettim. Bundan önce de federal bir savcı olarak ziyaret etmiştim. Burası şimdiye dek gördüğüm “en kötü” göçmen gözaltı merkezi şartlarına sahip ve bu durumla derhal alakadar olunmalı” dedi.

McCaul daha geniş çaplı sınır güvenliği önlemleriyle bağlantılı olsun olmasın oyunu “merhametli ve insani bir paket”ten yana kullanacağını belirtti. 
 

çocuk3.jpg
Çocuklar Teksas'taki Brownsville'de bulunan ABD Gümrük ve Sınır Koruma birimine ait bir gözaltı merkezindeki hücrede uyuyor / Fotoğraf: Reuters 


Açıklama çocukların bitlendiği, grip enfeksiyonu geçirdiği ve geceleri soğuk beton zeminlerde uyuduğunu belirten avukat raporlarından sonra geldi.

Teksas’taki Sınır Devriyesi tesislerinde gözaltında tutulan göçmen çocuklarla çalışan bir avukat bu çocukların refahı hakkındaki endişelerini dile getirmişti.

Warren Binford gözaltında tutulma süresi sınırı 72 saatken burada haftalarca alıkonulan çocuklarla tanıştığını ve El Paso’da bulunan Clint’teki bir merkezdeyse yüzlercesinin penceresi bulunmayan bir ambarda birlikte tutulduğunu kaydetti.

New Yorker dergisine yaptığı açıklamada ailelerin birbirinden koparıldığını ve daha büyük çocukların küçüklere bakmak zorunda kaldığını belirten Binford “ABD çocukları ailelerinden ayırıyor ve onları ‘velisi bulunmayan’ şeklinde sınıflandırıyor. Ancak bunlar velileri bulunan çocuklar ve bazıları ebeveynlerinden koparılmış” dedi.

Binford sözlerine şöyle devam etti:

Çocuklardan, yaklaşık 25 çocuğun yaşadığı bir hücrede bit salgınının başladığına dair duyumlar aldık. Bize anlattıklarına göre 6 çocuk bitlenmişti. Görevliler bu çocuklara bit şampuanı vererek diğerlerine de 2 tarak vermiş ve bunu paylaşarak kullanacaklarını söylemiş. Bu bir bit salgınında asla yapmayacağınız bir şey. Taraklardan biri kaybolmuş ve Sınır Devriyesi yetkilileri o kadar sinirlenmişler ki çocukların battaniyelerini ve hasırlarını ellerinden almışlar. Yataklarda uyumalarına izin verilmeyen çocuklar ceza olarak yerlerde uyumak zorunda kalmış.

Çocukların birkaç gün boyunca duş almasına veya dişlerini fırçalamasına da izin verilmediğini belirten Binford bazı çocuklarınsa gribe yakalandığını kaydetti. 
 

çocuk2.jpg
Ailesinden koparılan göçmen çocuklar Meksika sınırı yakınlarındaki Tornillo'daki çadırlara götürülüyor / Fotoğraf: Reuters


ABD Başkanı Donald Trump geçen haftasonu “Demokratların isteği üzerine” 10 büyük şehir için planladığı kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesi emrini 2 hafta ertelemişti. Trump böylelikle başkanlık dönemine damgasını vuran göçmenlik krizinde politikacılara sınır krizini çözmeleri için bir şans vermişti.

Göçmenlik ve Sınır Muhafaza (ICE) tarafından gerçekleştirilmesi planlanan baskınlarla sınır dışı emri aldığı halde ülkeden ayrılmamış göçmen aileler hedefleniyor.    

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU