Binlerce göçmenin kaldığı Yunan kampında can pazarı: Alevler barınakları kül etti

Yetkililer, yangının koronavirüse yakalanan göçmenlerin karantinaya alınması sonrası başlatılan isyanda çıkarıldığı iddiası üzerinde duruyor

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan ülkenin en büyük göçmen yerleşkesi Moria Kampı'nda çıkan yangın, 12 binden fazla sığınmacının barınma alanını yok etti.

AFP'nin haberine göre bölgeden edinilen bilgilerde yangının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kampta getirilen tecrit yasaklarına karşı ayaklanan göçmenler tarafından çıkarıldığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alevlere teslim olan kampın büyük ölçüde yok olduğunu bildiren itfaiye ekipleri, şu ana dek herhangi bir can kaybının yaşanmadığını ancak yoğun dumana maruz kalan bazı kişilerde solunum sorunlarının baş gösterdiğini kaydetti.

Hükümet sözcüsü Stelios Petsas tüm adada acil durum ilan edileceğini ve kundaklama iddialarının soruşturulacağını açıkladı.

Devlet televizyonu TV ERT'ye konuşan Petsas, yetkililerin bu kadar çok sayıda göçmeni yerleştirecek yer bulma konusunda büyük bir güçlükle karşı karşıya olduğunu belirtirken, sığınmacılardan koronavirüs kapmış onlarca kişinin nasıl izole edileceği sorusunu da gündeme getirdi.

Petsas, "Sonuçları pozitif çıkmış 35 vaka var ve yerel nüfus arasında salgın yaşanmasını önlemek için bu kişilerin izole edilmesi gerekiyor" dedi.
 


Russia Today (RT) de olayda kundaklama iddialarının konuşulduğunu, farklı noktalarda aynı anda alevlerin yükseldiğine dair haberlerin geldiğini aktardı.

Alevlerin kampı esir aldığı anlarda ve yangın sonrasında çekilen görüntülerse felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

Kaçmaya çalışan göçmenlerin yolunu kestiler

Yangın sonrası bazı sığınmacılar kampın etrafındaki tepelere sığınırken, yüzlerce kişinin de yalınayak kaçışarak limana ulaşmaya çalıştığı ancak yollarının polis araçları tarafından kesildiği kaydedildi.

Stand by Me Lesvos adlı mülteci destek grubu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda adadaki Yunan sakinlerin, yakınlardaki bir köye ulaşmaya çalışan sığınmacıları engellediğine dair haberler aldıklarını duyurdu.

Paylaşımda, "Tüm kamp yanıyor. Her şey yanıyor. İnsanlar kaçıyor. Moria'daki evleri gitti" ifadesi kullanıldı.

Yunan haber ajansı ANA da yangının göçmenlerden birinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ya da enfekte bir hastayla yakın temasının tespit edilmesinin ardından karantinaya alınması sonrasında kampta isyan çıktığını bildirdi.
 


Kampta ilk koronavirüs vakası geçen hafta çarşamba günü tespit edilmiş, ardından doğrulanmış vaka sayısının 35'e çıktığı açıklanmıştı.

Adadaki göçmen kampları pandemi nedeniyle aylardır süren tecrit yasaklarına maruz kalırken, nüfusu çok daha yüksek olan Moria bu tür kısıtlamalardan daha fazla etkilendi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) yanı sıra bazı insan hakları kuruluşları Yunanistan yönetimine çağrıda bulunarak göçmen kamplarındaki kalabalığı azaltmasını istemişti.

İnşa edildiğinde en fazla 2 bin 800 kişinin kalabileceği öngörülen kamptaki aşırı kalabalığın yanı sıra bu alandaki hijyen koşullarının da zayıf olması eleştirilere neden oluyordu.

 

Independent Türkçe, AFP, RT  

DAHA FAZLA HABER OKU