Trump'ın Paris elçisinin konutundan sanat eserlerini toplayıp götürdüğü ortaya çıktı

ABD Başkanı'nın bu ani davranışının, dışişleri avukatlarını hareke geçirdiği ve Büyükelçi Jamie McCourt'u şaşkına çevirdiği öğrenildi

7 Ocak 2020’de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ziyaretine dair bu fotoğrafta şömine üstündeki heykelciklerin Fransa ziyaretinden getirildiği belirtiliyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın I. Dünya Savaşı'nın bitişinin 100. yıldönümü nedeniyle 2018'de gittiği Fransa'da Aisne-Marne Amerikan Askeri Mezarlığı'nı ziyaret etmeyip zamanını nasıl harcadığına dair yeni bir bilgiler ortaya çıktı.

Bloomberg'e göre Trump o sıralarda Paris'teki Amerikan büyükelçisinin görkemli konutu Hotel de Pontalba'da kalmayı tercih etti, buradan aldığı çok sayıda sanat eserini başkanlık uçağı Air Force One'a doldurarak ülkesine döndü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkanlık sözcüsü Judd Deere, AFP'ye yaptığı açıklamada bu gelişmeyi doğrulayarak Trump'ın o eserleri "(Beyaz Saray'da) görünür bir şekilde sergilenmesi" için getirdiğini savundu.

Ancak Trump'ın o an üzerinde fazla düşünmeden yaptığı bu eylem yetkilileri şaşkına çevirmiş, Dışişleri Bakanlığı avukatları böyle bir hamlenin yasal olduğundan emin olmak için koşturmaya başlamış ve neticede bu eserlerin Amerikan hükümetinin mülkünde bulunmasından ötürü alınmasının meşru olduğu kararına varılmıştı.

Trump'ın Kasım 2018'deki program kapsamında, savaşta öldürülen yüzlerce Amerikalı askerin yattığı mezarlığı ziyaret etmesi bekleniyordu. Ancak ABD Başkanı'nın yardımcıları, yağmurlu havayı gerekçe göstererek Trump'ın ziyaretini kısa tutmak zoruna kaldığını öne sürmüştü.

"Beceriksizlerle dolu bir yer" sözleri olay oldu

O dönem bile sert eleştirilere maruz kalan Trump mezarlığı ziyaret etmek gitmek istediğini ancak Gizli Servis'in buna izin vermediğini savunmuştu.

Fakat The Atlantic dergisinin birkaç gün önce yer verdiği bir haberde, Trump'ın yardımcılarına o dönem "Bu mezarlığı niye gidecekmişim ki! Beceriksizlerle dolu bir yer orası" dediği iddia edildi.

Bloomberg ise Trump'ın bu programa katılmak yerine vaktini ABD'nin Paris Büyükelçisi Jamie McCourt'un konutunda geçirdiğini yazdı.

Trump burada, ABD'nin Kurucu Babaları'ndan sayılan, ABD'nin ilk Fransa Büyükelçisi Benjamin Franklin'e ait bir büst ve portrenin yanı sıra Yunan mitolojik karakterlere dair gümüş heykelcikler başta olmak üzere bazı sanat eserlerine hayran kalmıştı.

İkinci başkanlık dönemini hesaba katmış

Birçok kişinin tanık olduğu hadiseye göre Trump ertesi gün Fransa'yı terk etmeye hazırlanırken, bu eserleri beraberinde götürmek istediğini ve bunları 2024'te geri vereceğini söyleyerek Büyükelçi McCourt'a şaşkına çevirdi. Trump'ın verdiği teslim tarihinin ikinci kez seçilmesi halinde muhtemel görev süresinin sonuna denk gelmesi dikkati çekti.

Eserlerin değerinin 750 bin dolar olduğu tahmin edilirken, AFP'ye konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Deere, "Başkanımız Amerikan halkına ait olan bu güzel ve tarihi parçaları, Halkın Evi'nde görünür bir şekilde sergilemek üzere ABD'ye geri getirdi" dedi.
 


Trump'ın gittiği resmi ziyaretlerden topladığı "hatıraları" Batı Kanadı'ndaki yemek odasında sergilediği, bunlar arasında ünlü rapçi Kanye West'e ait bir çift ayakkabının da olduğu ifade ediliyor.

ABD yasalarına göre başkanların görevleri sırasında yabancı devlet liderlerinden gelenler de dahil kişisel hediyeleri sergilemesine izin veriliyor ancak görevden ayrıldıklarında bu eşyaları ancak satın alma şartıyla tutmalarına müsaade ediliyor.

Bloomberg'e göre, gümüş heykelcikler şu an Oval Ofis'teki şömine rafında duruyor.

Bir uzman bu heykelciklerin "sahte" olduğu değerlendirmesinde bulunmuş, Franklin'e ait büst ve portrenin de kopya olduğu anlaşılmıştı.

Portrenin, 1785'te ressam Joseph Siffred Duplessis tarafından çizilen eserin kopyası olduğu belirtilirken, galeri müdürlerinin Beyaz Saray'dan çok da uzak olmayan bir yerde sergilediği orijinal parçanın ödünç alınarak şimdilerde Oval Ofis'in duvarlarını süslediği kaydediliyor.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU