ABD'de aşırı sağcı bir kişiyi öldürmekle suçlanan Antifa eylemcisi, polisin açtığı ateşte hayatını kaybetti

Michael Forest Reinoehl saldırıya dair verdiği ve hayatını kaybettiği gece yayımlanan röportajda, çatışma sırasında kendisini savunmaya çalıştığını belirterek "O an harekete geçmemiş olsaydım öldürülmüştüm" demişti

Michael Reinoehl (Instagram)

ABD'de Oregon eyaletinin Portland kentinde düzenlenen gösteriler sırasında aşırı sağcı bir eylemciyi öldürmek suçlamasıyla gözaltına alınmak istenen bir Antifa destekçisi polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

New York Post'un haberine göre Washington'da yaşayan 48 yaşındaki Michael Forest Reinoehl, silahlı saldırı olayıyla ilgili perşembe gecesi federal görevlilerin gözaltına alma girişimi sırasında vuruldu.

Gazete son olayın, silahlı saldırıya dair Reinoehl'in Vice News'e verdiği röportajın yayımlandığı gece yaşandığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Röportajda Reinoehl, 29 Ağustos'ta Portland'da eylemciler arasında yaşanan çatışmanın sonrasında 39 yaşındaki Aaron Jay Danielson'ın vurulduğu sırada kendisini savunmak için hareket ettiğinde ısrar etmiş ve böyle bir durumda başka bir seçeneğinin olmadığını söylemişti.

Reinoehl, "Harekete geçmemiş olsaydım şurası kesin ki dostum, eminim ki öldürülmüş olacaktım… Orada durup bir şeylerin olmasına izin veremezdim" demişti.

Röportajda, ülkenin gitmekte olduğu istikametten kaygı duyduğunu vurgulayan Reinoehl, "Dürüst konuşmak gerekirse, bunu söylemekten nefret ediyorum ama bir iç savaşın kapıda olduğunu görüyorum. Bu vurulma hadisesi sanki bir savaşın başlangıcı gibiydi" ifadesini kullanmıştı.

Olayın yaşandığı gece Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketinden eylemcileri korumak için Portland'da olduğunu söyleyen Reinoehl, söz konusu kişiyi vurmasının ardından neler hissettiği sorulduğundaysa "Masum kimseyi vurmadığımdan emindim, çıkış yolu arıyordum" demişti.

Oregonian gazetesine konuşan polis yetkilileriyse, Reinoehl'in silahla vurma olayına dair soruşturmadan geçirilmekte olduğunu belirtmişti.

Biri kız biri erkek iki çocuk babası Reinoehl, sosyal medya hesaplarından sık sık Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketiyle ve protestolarla ilgili paylaşımlar yapıyor ve kendisini "Yüzde 100 Antifa" olarak tanımlıyordu.
 


ABD Başkanı Donald Trump mayıs ayında siyahi George Floyd'un polis gözaltısı sırasında nefessiz kalarak yaşamını yitirmesiyle birlikte ülkeyi saran eylemlerin ardından Antifa'yı "terör örgütü" olarak gördüğünü söylemişti.  

Kelime kökeni itibariyle "anti faşist" ifadesinin kısaltılmış hali olan Antifa hareketi için "sol eğilimli", "anti-faşist" ve "militan siyasi aktivistler" gibi nitelendirmeler de kullanılıyor.

1970'lerin sonu ve 1980'lerin başında, ABD'de Orta Batı bölgesi başta olmak üzere Neo-Nazilere karşı örgütlenmeye başlayan hareketin belirli bir merkezi ve lideri olmasa da zaman zaman belirli eyaletlerde toplantılar düzenlediği belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, New York Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU