ABD'de siyahilerin polis kurşunuyla öldürüldüğü saldırılara bir yenisi eklendi: "Sırtımızda hedef tahtası var"

Bisikletiyle giderken kural ihlali yaptığı gerekçesiyle durdurulmak istenen 29 yaşındaki Dijon Kizzee vuruldu. Haziran ayında da 18 yaşındaki bir başka siyahi arkasından açılan 5 el ateş sonucu öldürülmüştü

Ailesi ve arkadaşları, düzenlenen eylem sırasında Dijon Kizzee'nin fotoğrafını taşıdı (AP)

ABD'nin Wisconsin eyaletinde siyahi Jacob Blake'in polisin arkadan açtığı ateşte 7 kurşunla yaralanarak felç olmasının yankıları sürerken bu kez Los Angeles'tan başka bir vurulma haberi geldi.

Los Angeles Times gazetesinde yer alan habere göre, Los Angeles Şerif Departmanı'ndan teğmen Brandon Dean, "kanunsuz" bir şekilde bisiklet sürdüğü iddia edilen bir siyahinin iki şerif yardımcısı tarafından durdurulmak istendiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şerif yardımcılarının durdurmaya çalıştığı siyahi vatandaşın bisikletini bırakarak koşmaya başladığını kaydeden Dean, temas kurmaya çalışılan kişinin şerif yardımcılarından birinin yüzüne yumruk attığını ileri sürdü. Dean yaşanan arbede sırasında bu kişinin düşürdüğü eşyalar arasındaki silahı gören şerif yardımcılarının ateş açtığını ifade etti.

Açılan ateş sonucu hayatını kaybeden kişinin 29 yaşındaki Dijon Kizzee olduğu belirtildi.

Pazartesi öğleden sonra gerçekleşen olayın ardından Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketi salı akşamı olay yerinden polis merkezine yürüyüş düzenledi.

Bazı protestocular polisin ateş açmasının haklı gösterilemeyeceğini belirterek, "Adalet yoksa barış da yok" sloganları attı.
 

AP eylem.jpeg
Kalabalık bir grup eylem düzenledi (AP)


Olayın meydana geldiği bölgede yaşayan Arlander Givens isimli bir vatandaş da şerif yardımcılarının elinde silah olmayan birisine neden ateş açtığını sorgulayarak, "Silahı almak için uzansaydı, bu farklı olurdu. Ancak silah yerdeyse neden ateş açılır? Bu, onun silahsız olduğu anlamına gelir" dedi.

Los Angeles Şerif Departmanı ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, olayla ilgili çok sayıda bağımsız soruşturmanın açıldığını duyurdu.

"En az 15 el ateş açıldığı duyuldu"

Associated Press'in haberine göre Kizzee'nin teyzesi Fletcher Fair "O tatlı ve sevgi dolu bir gençti. Önünde uzun bir ömür vardı ve bu haydut şerifler bu hayatı bitirdi" dedi.

Gencin amcası Anthony Johnson da "Sadece kendiniz olduğunuz için sırtınızda hedef tahtası taşıyorsunuz" diye konuştu.

ABC News de ailenin olaydan sorumlu yetkililerin isimlerinin belirlenmesi ve bu kişilerin yargılanması çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Amerikan kanalı, elde ettikleri ancak olayın yaşandığı anın kadrajda görülmediği bir kamera kaydında en az 15 el silah sesinin duyulduğunu aktardı.

Ailenin avukatı Ben Crump'ın adına konuşan aktivist Najee Ali de düzenlediği basın toplantısında Kizzee'nin silahsızken ve koşarken vurulduğunu bildirdi.

Kanala konuşan bazı görgü tanıkları Ali'nin bu sözlerini doğrularken, Kizzee'nin vurulduğu esnada geri çekilmekte olduğunu söyledi.
 

Andres.jpeg
Andres Guardado da polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti (Guardado ailesi)


Öte yandan Los Angeles Times, 18 yaşındaki Andres Guardado'nun Los Angeles şerif yardımcıları tarafından haziran ayında sırtından 5 kurşunla vurularak hayatını kaybettiğini ve bu gencin ailesinin polis birimi aleyhinde dava açtığını belirtti.

 

Independent Türkçe, Los Angeles Times, ABC News, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU