Ünlü ekonomist, ABD'nin siyahilere 12 trilyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini hesapladı

"Mevcut durum ilerlemek için daha fazla fırsat sunuyor gibi görünüyor"

George Floyd'un ölümünün ardından, siyahilerin hakları için yapılan eylemler sürüyor (AFP)

Meşhur bir iktisatçı, servet eşitsizliğini gidermek için siyahi Amerikalılara kölelik tazminatı olarak 12 trilyon dolar (yaklaşık 88,5 trilyon TL) verilmesi gerektiğini söyledi.

Duke Üniversitesi'nde akademisyen olan William Darity Jr ve yazar Kristen Mullen, ABD'deki liberal düşünce kuruluşu Roosevelt Enstitüsü için ortak bir rapor hazırlayarak kölelik tazminatlarıyla ilgili bir çerçeve oluşturdu.

Darity ve Mullen'ın ortaya koyduğu çerçevede, siyahilerle beyazlar arasındaki mevcut servet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için toplamda 10 ila 12 trilyon doların, siyahi hane başınaysa 800 bin doların (yaklaşık 5 milyon 900 bin TL) paylaştırılması gerektiği ifade ediliyor.

Raporda şöyle dendi:

Suçlu taraf olan ABD yönetimi borcu ödemeli.

Sonuç olarak siyahi Amerikalılara insan ve yurttaş olarak saygı duymak (ve katlandıkları geçmişin ve mali zorlukların tanınması, telafisi ve bitirilmesi) maddi tazminat gerektiriyor.

George Floyd'un ölümünün ardından meydana gelen toplumsal kargaşa ulusal çapta devam ederken, tazminatların değerlendirilmesi talebinin ülke çapında tekrar tartışma konusu olmasıyla birlikte bu öneri ortaya atıldı.

Şimdiye kadar ABD Kongresi'nin 140'tan fazla mensubu, Afrika Kökenli Amerikalılar için Tazminat Önerileri Çalışma ve Geliştirme Komisyonu'nun kurulması için Mart'ta Temsilciler Meclisi'ne sunulan önergeyi imzaladı.

Önerge 2014'te sunulduğunda yalnızca iki Kongre üyesinin imzaladığı bildirildi.

Darity, CNBC'ye şöyle konuştu:

Şimdiye kadarki deneyimlerime göre, mevcut durum ilerlemek için en uygun fırsatı sunuyormuş gibi görünüyor.

Raporun detaylarında, ödemelerin İç Savaş'tan önce ABD'de köle olarak çalıştırılmış ve resmi bir belgede "kendilerini siyahi olarak tanımlamış" insanların soyundan gelerek hala yaşayan kişilerle sınırlandırılması gerektiği bildiriliyor.

"Özetle, öne sürdüğümüz tazminat planının hedef kitlesi, ABD köleciliğine maruz kalmış siyahi Amerikalıların soyundan gelenler" deniliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikalıların büyük çoğunluğu, siyahi ve beyaz yurttaşlar arasında süregelen servet farkını gidermek için tek seferlik ödemelerin yapılmasına hala karşı.

Reuters ve Ipsos'un Haziran'da yaptığı ankete katılan her 5 katılımcıdan yalnızca biri, Birleşik Devletler'in "köleleştirilmiş insanların soyundan gelenlerin gördüğü zararı karşılamak için vergi gelirlerini harcaması" gerektiği fikrini kabul ediyor.

Öte yandan Darity ve Mullen, "herhangi bir tazminat planının onarıcı kısmının ana amacının, siyahilerle beyazlar arasındaki (vergi öncesi) varlık farkının ortadan kaldırılması olması gerektiği" fikrinde.

Darity, 30 yıldan uzun süredir tazminatların tasarımını ve ardında yatan mantığı çalıştı. Mullen, çalışmaları ırk, sanat ve tarihe odaklı bir öğretim üyesi.

Yayımladıkları yeni rapor, yeni kitapları From Here to Equality'den (Buradan Eşitliğe) uyarlandı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU